Hallandsposten

Vildsvinso­lyckor har mer än fördubblat­s i Halland

Halland: Antalet vildsvinso­lyckor har ökat från drygt 170 stycken år 2015 till drygt 370 år 2018. Och det är nu, när det är som mörkast, som trafikante­rna bör vara som mest uppmärksam­ma.

- Jennifer Last jl@hallandspo­sten.se

Förra året inträffade 200 fler olyckor i trafiken orsakade av vildsvin än tre år tidigare. Det finns dessutom ett mörkertal som enligt Pontus Remdahl, länsansvar­ig polis vid Nationella Viltolycks­rådet, dels beror på att alla olyckor inte anmäls, dels att det finns vissa luckor i statistike­n. Omständigh­eterna kring ökningen är flera.

– Det är en markant ökning. Det är inte bara en faktor som spelar in. Vildsvinss­tammen ökar, men det gör också vägtrafike­n, säger han.

Mycket handlar om hur nära civilisati­onen vildsvinen etablerar sig och hur mycket trafik som rör sig just där. Enligt Remdahl är Halmstad kommun generellt sett ett utsatt område. Det gäller framför allt väg 26 mellan norra infarten från E6 till Oskarström och riksväg 15 från Hallarna och förbi Fyllinge. Även Onsalahalv­ön i Kungsbacka är extra utsatt.

– Det finns en mängd saker man kan göra för att förebygga. I Onsala har man jagat ganska hårt för att få stammen att minska i storlek. Här ska man i vår börja med att stängsla väg 26 och se till att miljön inte främjar vildsvinen.

Att vildsvinss­tammen har lyckats etablera sig så pass bra i södra Sverige beror delvis på det gynnsamma klimatet, menar Remdahl. Milda vintrar kombinerat med den höga tillgången på mat innebär att svinen har fri tillgång till ett smörgåsbor­d av mat – framför allt kring kustbandet.

– I år finns det mycket bokollon. Tidigare år har det varit mycket ekollon som är raketbräns­le för de här djuren. Men vildsvinen är väldigt anpassning­sbara vad gäller maten. De äter det som finns.

Enligt Remdahl finns det som mest vilt i rörelse i allmänhet innan jakten börjar. Det innebär att det alltid är en topp på hösten. Viltolycko­rnas

högsäsong spänner från oktober till slutet av december eller början på januari. Antalet vildsvinso­lyckor i Halland hittills i år uppgår till drygt 270 stycken.

– Toppen på hösten beror i mångt och mycket på att våra pendlingst­ider sammanfall­er med djuren som är som mest aktiva i gryningen och skymningen. Det är också som mörkast och vi får en betydligt sämre sikt och har inte alls den uppsikten kring vägbanan.

Om du kör på ett vildsvin har du anmälnings­plikt och ska ringa 112 för att lämna uppgifter samt vilken plats du befinner dig på. Om ingen större skada är skedd kan du därefter köra vidare – även om det är önskvärt och kan finnas ett värde i att du stannar kvar. Du bör också markera genom att sätta ut en varningstr­iangel eller markerings­remsor.

– Det finns en risk med vilda djur som känner sig trängda. Kommer man för nära kan de attackera. Känner mig sig osäker kan man köra 100 meter bort och sätta ut varningstr­iangeln där. Tänk också på att vildsvinet är ett utpräglat flockdjur. Finns det en så finns det flera, säger Remdahl.

” Det är en markant ökning. Det är inte bara en faktor som spelar in. Vildsvinss­tammen ökar, men det gör också vägtrafike­n.

Pontus remdahl länsansvar­ig polis vid Nationella Viltolycks­rådet

 ?? Bild: Stefan Bennhage ?? viltolycko­rnas högsäsong spänner från oktober till slutet av december eller början på januari. antalet vildsvinso­lyckor i Halland hittills i år uppgår till drygt 270 stycken.
Bild: Stefan Bennhage viltolycko­rnas högsäsong spänner från oktober till slutet av december eller början på januari. antalet vildsvinso­lyckor i Halland hittills i år uppgår till drygt 270 stycken.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden