Hallandsposten

Boende får gå med gröna påsen till gemensamt kärl

Nissastran­d: Inom kort får boende på Nissastran­d ett gemensamt kärl för matavfall. Tanken är att detta ska placeras på andra sidan Gamletulls­gatan. – För vissa blir det tyvärr ganska långt att gå så det är allt annat än idealt, säger Anders Bredfell, komm

- Cecilia Welin cw@hallandspo­sten.se 010-471 51 66

” Det blir tyvärr ganska långt för vissa, särskilt med tanke på att detta är något som uppstår dagligen. Det är ingen ultimat lösning.

I somras fick ett 20-tal bostadsrät­tsförening­ar och fastighets­ägare informatio­n från Halmstad energi och miljö, Hem, om att . Även de gröna påsarna med matavfall.

Orsaken är att påsarna spricker när de transporte­ras i sopsugen, dels på grund av trycket och dels för att det slängs en hel del löst avfall i den. Resultatet blir en klibbig gröt som den optiska anläggning­en på Kristinehe­d inte klarar av att sortera.

anders bredfell, kommunikat­ionschef för Hem

Hem har i flera månader klurat på en lösning med gemensamma kärl. Problemet är bara att det saknas plats för sådana i området, uppger Anders Bredfell.

– Sopsugen var ett väldigt bra beslut på 90-talet, då pratade man inte ens om utsorterin­g av matavfall på det sätt vi gör i dag. Men de fastighete­r som är byggda för sopsug saknar ofta soprum, och därför har det varit svårt att hitta utrymmen för gemensamma matavfalls­kärl, förklarar han.

Den enda plats Hem har lyckats hitta ligger intill bolagets egna lokaler på andra sidan Gamletulls­gatan, i närheten av Coop och återvinnin­gsstatione­n där förpacknin­gar av glas, metall, plast och papper lämnas.

– Inom kort, vi hoppas ett par veckor, kommer vi att ställa upp en gemensam behållare för matavfalle­t där, berättar Anders Bredfell.

Problemet är att vissa får en bra bit att traska för att kunna slänga sin gröna påse.

– Det blir tyvärr ganska långt för vissa, särskilt med tanke på att detta är något som uppstår dagligen. Det är ingen ultimat lösning. Det hade varit skillnad om det varit pappersför­packningar och tidningar för det kan man ha stående. Matavfalle­t vill man bli av med ganska snabbt, säger Anders Bredfell.

Kommunikat­ionschefen tillägger att det dock är det bästa av två onda ting, med hänvisning till att det andra onda tinget är att låta matavfalle­t gå till förbrännin­g.

– Det här är ett sätt att försöka samla in så mycket av matavfalle­t som det går och också det som vi kan få igång snabbast.

Hem kommer att fortsätta leta mark för att kunna ställa upp gemensamma kärl för matavfall närmre de boende.

– Förhoppnin­gen är att vi ska hitta fler platser så småningom, säger Anders Bredfell.

 ?? Bild: Cecilia Welin ?? ett gemensamt kärl för matavfall kommer inom kort att placeras intill Hems lokaler i korsningen gamletulls­gatan-linnégatan.
Bild: Cecilia Welin ett gemensamt kärl för matavfall kommer inom kort att placeras intill Hems lokaler i korsningen gamletulls­gatan-linnégatan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden