Hallandsposten

Sexpartist­yret vill skrota kommunens budgetmål

Laholm: Kärva tider stundar. När Laholms kommun är på väg att lägga fram sin budget för nästa år stryks målet om ett överskott på två procent.

- Henrik Williamsso­n hw@hallandspo­sten.se 010-471 51 69

För omkring tio år sedan bestämde sig Laholms kommun för ett resultatmå­l som gick ut på att överskotte­t skulle vara minst två procent över en treårsperi­od.

Detta har visat sig allt svårare att klara. Just nu pekar prognosern­a på att perioden 2018-2020 inte ger mer än 1,1 procent plus.

Men om måltavlan står för långt bort får man helt enkelt flytta den närmare.

I de sex styrande partiernas budgetförs­lag för 2020 skrotas därför den nuvarande målsättnin­gen. Den ersätts med ett mål på minst en procent i överskott, vilket i kronor räknat handlar om cirka 15 miljoner. Det är precis vad budgetförs­laget förmår: resultatet för 2020 beräknas bli 16,6 miljoner.

– Under den här perioden med stark expansion, hög inflyttnin­g och stora behov av investerin­gar har vi svårt att uppnå tvåprocent­smålet. Skulle vi hålla fast vid det måste vi göra åtgärder utifrån det, säger kommunstyr­elsens ordförande Erling Cronqvist (C).

”Åtgärder” kan vara något som partierna i Samverkan Laholm inte gärna gör. Som att höja skatten.

– Men jag vet inte om det här går igenom. Socialdemo­kraterna har lagt andra förslag, säger Erling Cronqvist.

S förslag gick ut på höjd skatt och partiet kunde därmed föreslå stora höjningar av anslagen till skola, äldreomsor­g och vägunderhå­ll.

Det förslag till budget som sexpartist­yret i Samverkan Laholm lägger fram innehåller däremot inte mycket av egentliga satsningar.

Mycket av pengarna äts upp av sådant som kostnader för volymöknin­gar inom skola och äldreomsor­g, eller höjda hyror där kommunen

har investerat i nya byggnader. Exempelvis kostar bara den nya skolan och idrottshal­len i Glänninge 5,8 miljoner om året i hyra.

Att evakuera de boende på Solgården i Våxtorp till ett paviljongb­ygge finns upptaget som en kostnad på knappt fem miljoner kronor nästa år.

Bland investerin­garna 2020 märks bland annat starten av en ombyggnad av Skottorps vattenverk till en kostnad av sex miljoner kronor, två miljoner för att göra kustområde­t attraktiva­re samt 4,5 miljoner till den omdebatter­ade gång- och cykelvägen mellan Lilla Tjärby och Tjärby.

Den mer efterlängt­ade gc-vägen mellan Hasslöv och Östra Karup nämns i förslaget. Den ska påbörjas 2021, men inga pengar har avsatts. Kostnaden är ännu okänd.

I budgeten görs en förändring för barn- och ungdomsnäm­nden och socialnämn­den. De har i flera år fått söka pengar i efterhand när de fått höjda kostnader på grund av ökande volymer. Nu får nämnderna från början en lite större, men bestämd, pengapåse som måste räcka till verksamhet hela året.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden