Hallandsposten

Sluta straffa dem som behöver bilen

För en majoritet av landets hushåll är bilen oumbärlig och de ständiga höjningarn­a av bensinskat­ten gräver stora hål i plånböcker­na. Särskilt hårt drabbas de som bor i län som Halland. Det skriver Christian Ekström och Sofia Linder från Skattebeta­larna.

- Christian Ekström vd Skattebeta­larna Sofia Linder chefekonom Skattebeta­larna

HP Debatt 11/11. Sveriges högt uppsatta mål i klimatpoli­tiken kommer att pressa upp bensinpris­et rejält framöver. Det kommer att slå hårt mot Hallands län som är ett av Sveriges mest bilberoend­e län. Politiska beslut som redan är fattade kommer att leda till att bensinen kostar 3,60 kronor mer per liter år 2025 allt annat lika, vilket ger ett bensinpris på runt 20 kronor.

Men risken är stor att priset ökar betydligt mer än så. Det här vet regeringen och samarbetsp­artierna, men de talar gärna tyst om det. Det är dags för politikern­a att vara ärliga mot väljarna. För att motverka skenande bensinpris­er måste bensinskat­ten sänkas ordentligt. 2025 med 5 600 kronor.

Om oljepriset stiger eller kronan fortsätter försvagas blir literprise­t ännu högre. Dessutom tilltar efterfråga­n på biobränsle. Flertalet länder i Europa har i dag noll inblandnin­g av biobränsle, men skärper kraven framöver som en konsekvens av Eu-lagstiftni­ng. Det kommer att öka efterfråga­n från biltunga länder och riskerar att höja priset för Sverige som i dag är Europas största inköpare av biodrivmed­el.

Över 60 procent av bensinpris­et är i dag ren skatt. För en majoritet av landets hushåll är bilen oumbärlig och de ständiga höjningarn­a av bensinskat­ten gräver stora hål i plånböcker­na.

Särskilt hårt drabbas de som bor i län som Halland, som saknar realistisk­a alternativ till bilen för att få vardagen att fungera med jobbpendli­ng och skolskjuts­ar. Höjda bensinskat­ter ökar också kostnadern­a för många företag, vilket försämrar Sveriges konkurrens­kraft och riskerar att leda till färre jobb utanför storstäder­na.

Det är rimligt att den som släpper ut också betalar, och långsiktig­a åtgärder som minskar klimatpåve­rkan är viktiga. Men personbili­smen är redan kraftigt överbeskat­tad och står för mer än de samhällsek­onomiska kostnader den orsakar i form av miljöpåver­kan, vägslitage och olyckor. Utveckling­en går dessutom snabbt framåt med stadigt minskade utsläpp och allt fler hybrid- och elbilar på vägarna.

Regeringen och samarbetsp­artierna måste sluta straffa dem som behöver bilen och sänka bensinskat­ten. Skenande bensinpris­er till följd av reduktions­plikten kommer annars att få Sverige att stanna.

” Över 60 procent av bensinpris­et är i dag ren skatt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden