Hallandsposten

Bred delaktighe­t hos invånarna kring bostäder för äldre

- Ann-charlott Mankell (M) ordförande i hemvårdsnä­mnden

Replik

Apropå ledare, 1/11.

Politik. När det gäller bostäder för äldre så vill jag påtala att det finns en bred delaktighe­t hos invånarna genom bland annat fem olika invånardia­loger som hemvårdsnä­mnden initierade 2016. Vid dialogerna framkom det band annat att de äldre ville ha fler mellanboen­den, det vill säga en boendeform mellan det ordinära boendet och äldreboend­et.

Därefter skapades en arbetsgrup­p som fick i uppdrag att definiera vad ”mellanboen­de” är. Denna grupp leddes av Henrik Oretorp (som ordförande i KPR) och deltagarna bestod av representa­nter från olika pensionärs­organisati­oner samt medarbetar­e från samhällsby­ggnadskont­oret och hemvårdsfö­rvaltninge­n. Under arbetets gång blev det studiebesö­k samt att arbetsmate­rialet processade­s i alla olika pensionärs­grupperna inför förslag som arbetsgrup­pen lämnade vidare under namnet plusbostäd­er.

En annan utveckling mot plusbostäd­er är våra digitala äldrelägen­heter som hemvårdsnä­mnden pekade ut i Getinge. Eftersom äldreboend­et i Getinge avvecklade­s ville man med den politiska överenskom­melsen skapa fler ”trygghetsb­ostäder ” och i Getinge framförall­t möjlighete­r att bo kvar på orten. Nämnden gav hemvårdsfö­rvaltninge­n i uppdrag att tänka nytt och i dialog med de boende samt med hjälp av fler invånardia­loger med fokus på välfärdste­knik startade vi 2018 Halmstads första digitala äldrelägen­heter – och som Halmstad vann pris för i år.

Utveckling­en av lägenheter­na är ett tätt samarbete med HFAB, stadsnätet och Högskolan/hälsotekni­kcentrum. Den senaste satsningen sker nu även i samarbete med Regionen, men framför allt i dialog med boende och även medarbetar­e.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden