Hallandsposten

Kriminolog om Malmövålde­t: Få bort vapnen

Plocka av kriminella deras vapen – det är den viktigaste åtgärden för att stoppa det grova våldet på gatorna, enligt kriminolog­en Sven Granath. Flera sprängning­ar och skjutninga­r har skakat Malmö den senaste tiden. Senast dödades en pojke i 15-årsåldern i

- Marc Skogelin/tt

– Det är jättevikti­gt att plocka av de aktuella personerna deras vapen. Visst, motiven finns kvar, men har du inte verktygen så är det svårt att göra det. Då dämpas konfilktni­vån per automatik, säger Sven Granath, kriminolog på polisen i Stockholm.

För att få bukt med våldsutvec­klingen på lång sikt är det också viktigt att polisen klarar upp fler av de aktuella brotten, säger han.

– Skulle vi i tre av fyra dödskjutni­ngar få en fällande dom, då skulle nivån sjunka dramatiskt, eftersom det rör sig om en begränsad population som är aktiv.

Polisen har dock stora svårighete­r att utreda den här typen av brott. En avgörande faktor är att få vill vittna.

– Skulle skjutninga­rna som regel leda till fällande dom skulle kanske fler våga prata. Men när få vågar prata sjunker upp klar n in g s procenten, och då vågar ännu färre prata, säger Sven Granath.

Den typ av våldsupptr­appningar som skett i Malmö de senaste veckorna går i skov, enligt Granath.

” Det är jättevikti­gt att plocka av de aktuella personerna deras vapen.

– Det har att göra med att det är en begränsad driven skara aktörer. De kan inte hålla ett jämt flöde av händelser, men konflikter och sådant som sker i deras tillvaro kan få stort genomslag i statisiken lokalt.

Det är därför svårt att dra några större slutsatser av enskilda våldsupptr­appning ar, anser han.

– Ibland kan man tro att man har kommit till rätta med det, och ibland tänker man tvärtom att ”nu sker en stor samhällsfö­rändring”, men på kort sikt är det inte riktigt så enkelt. Därför kan det vara meningslös­t att söka samhällsve­tenskaplig­a förklaring­ar till det som händer en viss månad exempelvis. I lördagens skjutning dog en pojke i 15-årsåldern, går vapenvålde­t nedåt i åldrarna?

– Tillgången på vapen har spridit sig nedåt både i hierarkier och i åldrar, men det är ändå ovanligt med någon som är under 18 år. Främst är det i åldrarna strax efter gymnasiet där det har blivit fler inblandade, säger Sven Granath.

Sven Granath kriminolog

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden