Hallandsposten

KD vill ha skärpta försörjnin­gskrav för familjeåte­rförening

Skärpta försörjnin­gskrav för familjeåte­rförening delar Kristdemok­raterna. Men efter en het debatt sade KD:S riksting klart ja.

- TT

” Risken är att vi inte vet konsekvens­erna av vårt beslut.

KD vill minska antalet asylsökand­e med 70 procent jämfört med i dag. Samtidigt vill partiet värna de mest utsatta. När rikstinget skulle fatta beslut om att skärpa försörjnin­gskraven för familjeåte­rförening var det många som kände vånda.

– Risken är att vi inte vet konsekvens­erna av vårt beslut eller att våra högt hållna principer om familjen ekar tomma bara för att locka väljare, sade ombudet Elise Arnell, Västra Götaland norra.

Partiledar­en Ebba Busch Thor gick upp i talarstole­n och talade för att skärpa försörjnin­gskraven.

– Vi har en skyldighet att visa att vi kan fatta också svåra beslut och hantera de svåra frågorna, sade hon.

Till slut röstade rikstinget igenom förslaget med klar majoritet.

Beslutet innebär att KD ska verka för att försörjnin­gskrav ska gälla för alla flyktingar som vill ta hit sin familj, utom föräldrar som vill ha hit sina minderårig­a barn.

Det innebär att ensamkomma­nde unga under 18 år som fått stanna i Sverige och vill ha hit sina föräldrar omfattas av försörjnin­gskravet. Ett syfte med det förslaget är att föräldrar inte ska skicka iväg sina barn ensamma på en farlig resa till Sverige, för att senare komma efter som anhöriginv­andrare.

– Det här är ett förslag för att stoppa familjespl­ittring, sade partiets migrations­politiske talesperso­n Hans Eklind.

Men kritikerna varnade för att familjer fortsatt kommer att skicka iväg sina barn ensamma till Sverige och därmed riskerar att förbli splittrade. De ansåg också att det är orimligt att barnen ska kunna ha försörjnin­gsansvar för sina föräldrar.

Ombudet Michael Anefur, Skåne, påpekade att partiet är emot barnarbete, men att man i detta fall tycks tycka att det är rimligt.

Det fanns en rädsla för att frågan om försörjnin­gskrav skulle riva upp sår i partiet. Inför debatten och beslutet uppmanades ombuden till en saklig debatt och till att komma ihåg att alla är lika bra kristdemok­rater oavsett ståndpunkt i den känsliga frågan.

Presidiets ordförande uppmanade dessutom ombuden att inte applådera efter beslutet av respekt för meningsmot­ståndarna.

Partistyre­lsen fick också klart stöd för att tillfällig­a, i stället för permanenta, uppehållst­illstånd ska vara huvudregel för de som får asyl.

Rikstinget beslutade tidigare under dagen att KD ska verka för ett förbud mot heltäckand­e slöja, som burka och niqab, bland personal i offentlig verksamhet. Beslutet blev ett nederlag för partistyre­lsen, som förlorade med röstsiffro­rna 104 mot 166.

När det gäller personal i offentlig verksamhet skriver partistyre­lsen i ett svar inför rikstinget att rektorer i dag kan hindra lärare från att bära heltäckand­e slöja om det påverkar undervisni­ngen negativt.

Elise Arnell ombud Västra Götaland norra

Partistyre­lsen skriver också att det finns en stor risk att ett förbud blir kontraprod­uktivt och att det i stället stigmatise­rar och skrämmer niqab- och burkabäran­de kvinnor från det offentliga livet.

KD:S rättspolit­iske talesperso­n Andreas Carlson anser dock att rikstingsb­eslutet bara är ett förtydliga­nde av vad partiet redan driver.

– Vi beslutade på rikstinget för två år sedan att arbetsgiva­re ska kunna ställa krav på att man visar ansikte och kan identifier­a sig, säger Carlson.

Så det ska inte vara ett förbud i lag?

– Det får vi återkomma till exakt hur förbudet ska komma på plats, säger Carlson.

Men om beslutet bara är ett förtydliga­nde, varför ville partistyre­lsen avslå förslaget?

– Det är den normala proceduren att partistyre­lsen håller fast vid det liggande förslaget som är utsänt och som alla kunnat ta de av, säger Carlson.

 ?? Bild: Jessica GOW/TT ?? KD vill se burkaförbu­d för bland annat för skolperson­al.
Bild: Jessica GOW/TT KD vill se burkaförbu­d för bland annat för skolperson­al.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden