Hallandsposten

Riskkapita­list blir Donald Trumps man i Sverige

Paypal, Spotify och Airbnb. President Donald Trumps nya Sverigeamb­assadör, riskkapita­listen Ken Howery, har investerat i några av världens mest framgångsr­ika företag. För TT beskriver han sin högsta chef som okonventio­nell och resultatin­riktad.

- Tina Magnergård Bjers/tt

I sin första intervju på svensk mark berömmer den Stanfordut­bildade ekonomen blågul innovation­skraft och säger att det finns många områden han nu är nyfiken på.

– Stockholm har ju det näst största antalet uppstartsf­öretag i teknikbran­schen i miljardkla­ssen per capita, efter Silicon Valley, säger han.

44-årige Howery lämnade över sitt kreditivbr­ev till kung Carl Gustaf i torsdags och tillträdde därmed formellt. Då hade han varit i Stockholm i ett par veckor och hunnit ställa om sig till livet som diplomat. Detta från en tillvaro som riskkapita­list och medgrundar­e av San Franciscob­aserade Founders Fund, som bland annat investerat i nätjättarn­a Facebook, Spotify och Airbnb. Tidigare i karriären var han med och grundade betaltjäns­ten Paypal.

Till skillnad från många politiskt tillsatta ambassadör­er var Ken Howery inte inblandad i Donald Trumps presidentv­alskampanj 2016 och han har inte träffat presidente­n. Howerys fokus på innovation­er och bolagsbygg­ande har gjort att han inte engagerat sig politiskt, säger han. Det har däremot Howerys affärspart­ner, republikan­en Peter Thiel, som gav motsvarand­e 12 miljoner kronor till Trumpkampa­njen.

– Jag ser mig inte som en särskilt politisk person – bortsett från min starka vilja att arbeta för allmänhete­ns bästa, säger Howery.

– Den inställnin­gen kommer att prägla mitt ambassadör­skap.

Han berättar att han blev extremt hedrad och glad, men också fylldes av ödmjukhet när frågan från Washington DC kom.

– Det var som en dröm som besannades. Jag har alltid velat ge tillbaka till mitt land.

Du är här som sändebud för Donald Trump – vars tillträde fick opinionsst­ödet för den amerikansk­a presidentr­ollen att falla kraftigt i Sverige. Hur planerar du att bemöta det?

– Det varma mot

tagande jag fått gör att jag tvivlar på om det ens är sant. Jag anser att USA och Sverige står varandra väldigt nära när det gäller värderinga­r och mål, även om vi ibland har olika taktik för att uppnå dem. Jag kommer att påminna svenskar om hur nära våra länder är.

Många svenskar ifrågasätt­er också presidente­ns hårda retorik och att han exempelvis dragit USA ur Parisavtal­et om klimatet. Vad vill du säga till dem?

– Presidente­n är onekligen okonventio­nell. Men många röstade på honom just för att han är uppriktig och resultatfo­kuserad. Han har uppnått stora saker under sin tid. Omigen, jag tänker påminna svenskar om hur mycket vi har gemensamt.

Ken Howery uttrycker sig försiktigt och söker ibland efter orden, men hans entusiasm inför uppdraget går inte att ta miste på. Just viljan att tjäna sitt land härleder han själv till uppväxten i en medelklass­förort till Houston i Texas, då både hans farfar och morfar ofta berättade om sin tid i armén respektive marinen under andra världskrig­et.

– Deras mod och uppoffring­ar gjorde intryck på mig.

Howerys familj gillade friluftsli­v, de reste ofta till nationalpa­rker på sina semestrar. Det kan ha bidragit till den nya ambassadör­ens fäbless för äventyrssp­orter och att han till dags dato hunnit besöka 99 länder. Den första Stockholms­visiten ägde rum 2003, då han och några kompisar luffade runt i Europa och bodde på vandrarhem.

– Vi besökte bland annat Vasamuseet och Slottet. Inte kunde jag i min vildaste fantasi tro att jag 16 år senare skulle komma tillbaka och möta kungen som ambassadör, skrattar han.

Därefter har han varit i Sverige flera gånger som riskkapita­list, erfarenhet­er han nu kan använda sig av som ambassadör.

– Det är naturligt för mig att börja med att stärka band som rör innovation, teknologi och ekonomi.

 ??  ?? USA:S nya Sverigeamb­assadör, riskkapita­listen Ken Howery på residenset i Stockholm.
USA:S nya Sverigeamb­assadör, riskkapita­listen Ken Howery på residenset i Stockholm.
 ?? Bild: Henrik Garlöv/tt/ap ?? Ken Howery och kung Carl Gustaf vid ceremonin där Howery överlämnad­e sitt kreditivbr­ev.
Bild: Henrik Garlöv/tt/ap Ken Howery och kung Carl Gustaf vid ceremonin där Howery överlämnad­e sitt kreditivbr­ev.
 ?? Bild: Jessica GOW/TT/AP ??
Bild: Jessica GOW/TT/AP

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden