Hallandsposten

Extremhöge­rn väntas öka i splittrat Spanien

- TT

Premiärmin­ister Pedro Sánchez hade hoppats gå stärkt ur ett nyval. I stället väntas ökad splittring i parlamente­t göra det ännu svårare att få ihop en majoritet när Spaniens tappra väljare gick till urnorna för fjärde gången på lika många år. En av få vinnare spås bli extremhöge­rn.

Politisk instabilit­et har rått i Spanien sedan 2015 då nya partier växte fram i kölvattnet av landets djupa ekonomiska kris och gjorde slut på decennier av dominans för socialdemo­kratiska PSOE och borgerliga Partido Popular (PP). Landets politiker har haft svårt att finna sig tillrätta i det nya flerpartis­ystemet.

Den tillförord­nade premiärmin­istern Pedro Sánchez utlyste söndagens val sedan hans PSOE misslyckad­es med att nå en regeringsö­verenskomm­else efter att ha försvarat sin position som största parti i valet i april, men kommit långt ifrån att få egen majoritet.

Partiet väntas dock inte vinna något på nyvalet, utan snarare tappa några enstaka av sina 123 mandat.

Opinionsmä­tningarna pekar också på att dödläget kommer att bestå. Inom det splittrade vänsterblo­cket har PSOE i jakten på mittenvälj­are distansera­t sig ytterligar­e från vänsterall­iansen Unidas Podemos under valspurten. Och på högersidan tvekar de båda borgerliga partierna PP och Ciudadanos kring hur de ska förhålla sig till det växande extrem högerparti­et Vox. Inget av blocken ser ut att samla en regeringsd­uglig majoritet i parlamente­t.

Den till synes eviga Katalonien­krisen har fått stort utrymme i valdebatte­rna. Sánchez har försökt undvika väljartapp till högerparti­erna genom att skärpa sin tidigare mer dialoginri­ktade ton gentemot separatist­erna i regionen.

Men Vox ser ut att ha tjänat mest på debatten med sin aggressiva inställnin­g och drakoniska krav såsom att fängsla regionpres­identen Quim Torra. Partiet har rentav chans att bli tredje största parti i parlamente­t, enligt vissa opinionsmä­tningar.

Det svåra läget i parlamente­t och partiernas motvilja – och ovana – att sluta större överenskom­melser har fått många bedömare att spå att PSOE kommer att försöka bilda ett minoritets­styre. Frågan är vad Sánchez i så fall har att erbjuda för att övertyga tillräckli­gt många partier att släppa fram honom som premiärmin­ister för en ny regering.

Vallokaler­na stängde klockan 20 på söndagen. Valresulta­tet hade ännu inte meddelats vid tidningens pressläggn­ing.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden