Hallandsposten

Sara siktar mot att knipa en plats i Hawaii Ironman

För 12 år sedan tränade hon aldrig. I dag är hon en av världens absolut bästa triathlete­r i sin åldersgrup­p. Nu kämpar Sara Bergström för att lyckas knipa en plats i den mest mytomspunn­a tävlingen av alla – Hawaii Ironman.

- Hanna Sjöberg

– Jag vet egentligen inte vad det är som lockar så med just Hawaii Ironman, det sägs ju att banan är väldigt tråkig, men det är ändå det största man kan göra inom den här sporten.

Att triathlon och allt det som hör till är Sara Bergströms absolut största intresse står klart i samma sekund som man öppnar dörren till hennes lägenhet. I hallen hänger inte mindre än två cyklar på väggen och bara några kliv in finns ytterligar­e ett par hojar och jämte trainern (speialanor­dning som används för att kunna cykla inomhus reds anm) står ett gäng vikter och bara väntar på att användas.

– Det här är min paincave, jag gillar inte dåligt väder så här cyklar jag många av mina pass.

Och många pass blir det. I genomsnitt tränar Sara Bergström 10–12 timmar i veckan, timmar då hon nöter teknik i bassängen, tragglar långa pass på hojen, springer tuffa löpinterva­ller eller ägnar kraft åt att förbättra allmänstyr­kan ytterligar­e. Trots att hon jobbar heltid tycker hon inte att hon behöver försaka särskilt mycket.

– Jag tittar kanske inte så mycket på tv och så planerar jag för att få in alla pass, skrattar hon.

Även om Saras liv de senaste åren i stor utsträckni­ng bestått av träningssc­hema, återhämtni­ng, tävlingspl­anering och planering för att lyckas få ihop både kost och träning så har hon inte alltid haft det på det viset. I själva verket var det en slump som gjorde att hon började träna.

– Min dotter tränade balett och på den tiden bodde vi utanför stan så jag satt bara i omklädning­srummet och väntade när hon tränade. För att ha något att göra började jag springa.

Bara lite och helt ostrukture­rat. Men när några på jobbet skulle springa 10 km på Prinsens minne hakade Sara Bergström på. Och väl i mål hade hon fått blodad tand, så när ett gäng på jobbet några år senare gjorde tjejklassi­kern var hon inte sen att hänga med. Det ena gav snabbt det andra och när hon genomfört hel- och halvklassi­kern råkade hon, mer eller mindre av en slump starta i en triathlont­ävling. Och trots att det var första gången fick hon kliva upp på prispallen.

– Egentligen var det väl där jag förstod att jag kanske var rätt bra på det här, säger Sara Bergström.

Och sedan dess har hon tränat för att utmana sig själv och sina gränser. När hon efter sin första tävling träffade på en tjej som berättade att hon genomfört en Ironman, det vill säga 3,86 kilometer simning, 18,2 mil cykel och 42 195 meter löpning i ett svep, då knackade lusten att prova, att utma

” Det är ju häftigt att få vara med och leka med de allra bästa. I vilken annan sport kan man det som 45-åring

Sara Bergström

na sig själv, återigen på axeln.

– Hon tränade inte jättemycke­t men hon tog sig igenom och kunde hon, så kunde jag, tänkte jag.

Ett år senare stod hon själv på startlinje­n till sitt första Ironman. Nervös förstås, men allra mest förväntans­full. 14 timmar och många, många andetag senare dinglade medaljen om halsen.

– Jag var genomträna­d och förberedd på uppgiften, så det var faktiskt aldrig riktigt jobbigt. Att gå i mål efter en Iron man, det är så mycket adrenalin i kroppen samtidigt som man är helt uttömd på energi. Det är så häftigt.

Och nu vill hon skicka med sitt ”kunde jag, så kan väldigt många andra”.

– Man behöver verkligen inte vara någon ubermensch för att hålla på. I stort sett alla kan ta sig runt en Iron man. Och det är ju inget måste i sig, man kan ju börja med kortare distanser.

Sak samma är det med alla prylar. När man verkligen satsar på att nå sin fulla potential, då kan man lägga ned precis hur mycket pengar och tid som helst på

att nörda ned sig i pedaler, specialhju­l, schyssta våtdräkter och tusen saker till som triathlet. Men egentligen krävs inte mycket mer än en hoj, dojor och kanske en våtdräkt.

– Och väldigt mycket går att köpa begagnat, förklarar Sara.

Men nog ordat om det och tillbaka till Sara och hennes satsning. Nu, efter några års hård, strukturer­ad träning har hon blivit en av de allra bästa i sin åldersgrup­p. Ett faktum som givit henne kvalplatse­r till både VM och EM.

– Det är ju häftigt att få vara med och leka med de allra bästa. I vilken annan sport kan man det som 45-åring, säger Sara samtidigt som hon fingrar på en av medaljerna från just VM i Ironman.

Men vad är det egentligen som driver dig?

– Jag gillar ju träningen och känslan av att klara saker jag inte trodde var möjligt. Att se tillbaka på ett träningspa­ss och tänka att jag gjorde det trots att det var tufft, det gör att jag känner mig stark. Och på startlinje­n till ett race, den känslan är fantastisk. Då känner jag mig som Stålmannen.

 ??  ?? Regn, mörker eller kyla spelar ingen roll. Det är bara att klä på sig och ge sig ut. För att nå sina mål genomför Sara Bergström träningen strukturer­at och planerat.
Regn, mörker eller kyla spelar ingen roll. Det är bara att klä på sig och ge sig ut. För att nå sina mål genomför Sara Bergström träningen strukturer­at och planerat.
 ?? Bild: Roger Larsson ??
Bild: Roger Larsson
 ??  ?? Löpningen är sista momentet under en triathlont­ävling. Under en Iron man gäller det att kontinuerl­igt peta i sig energi för att inte tappa allt på slutet.
Löpningen är sista momentet under en triathlont­ävling. Under en Iron man gäller det att kontinuerl­igt peta i sig energi för att inte tappa allt på slutet.
 ?? Bild: Privat Bild: Privat ?? Cyklingen är lång och tuff. Ibland gäller det att ta till mentala knep för att inte tappa tryck och skärpa på tävling.
Bild: Privat Bild: Privat Cyklingen är lång och tuff. Ibland gäller det att ta till mentala knep för att inte tappa tryck och skärpa på tävling.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden