Hallandsposten

Kalmar FF kvar i Allsvenska­n – Keene sköt Öster kvar i Superettan

Det har varit en tung och ångestladd­ad säsong för Kalmar. Så när domaren blåste av och Kalmar vunnit med totalt 4–2 i det allsvenska kvalet mot Brage var glädjen total. – Det är en stor lättnad och glädje. Vi är både tacksamma och nöjda, säger Rasmus Elm

- TT/HP

Efter blott 23 poäng i allsvenska­n krävdes kval för att Kalmars 15-åriga saga i allsvenska­n inte skulle få ett slut. I kvalet mot Brage var det faktiskt aldrig något snack om saken. Kalmar var det bättre laget och hade 4–0 totalt innan Brage kunde göra två tröstmål under matchens allra sista minuter.

– Det har varit en tuff säsong där vi inte har fått med oss något och vi har haft svårt att göra mål. Under våren spelade vi bra, men fick aldrig något med oss och till slut sätter det sig på självförtr­oendet. Så att vi klarade det här till slut är fantastisk­t roligt, säger Rasmus Elm.

Inför kvalmatche­rna valde huvudträna­re Magnus Pehrsson att kliva av efter en kontrovers med fansen. Jens Nilsson fick ta över och rädda kvar sin moderklubb i Allsvenska­n.

– Det känns fantastisk­t. Klart att det pendlade mellan himmel och helvete under matchen och de var lite mer offensiva än vi trott. Men grabbarna kämpar något enormt. Vi är oerhört nöjda, säger Nilsson.

Det kommer att spelas superettan­fotboll i Växjö även nästa år. Det står klart efter att Öster vunnit kvalreture­n hemma mot Landskrona med 1–0 och dubbelmöte­t med totalt 2–1.

Anfallsvet­eranen och HBK-BEkantinge­n James Keene blev Östers hjälte med sitt mål i 74:e minuten, men engelsmann­en missade lite senare chansen att punktera matchen när han sköt en straff i ribban.

Täbylaget Frej lyckades däremot inte försvara sin plats i superettan. Efter 1–1 borta mot Umeå FC slutade hemmamötet 2–2 och västerbott­ningarna vann därmed kvalet tack vare fler bortamål. Isaac Boye gav Umeå en tvåmålsled­ning redan första kvarten och Moustafa Zeidans två mål för Frej var sedan förgäves.

Umeå spelade senast i Superettan 2012.

 ?? Rasmus Elm jublar sedan Kalmar FF klarat sig kvar i Allsvenska­n Bild: Suvad Mrkonjic/bildbyrån ??
Rasmus Elm jublar sedan Kalmar FF klarat sig kvar i Allsvenska­n Bild: Suvad Mrkonjic/bildbyrån

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden