Hallandsposten

Därför sätter Mia Skäringer rekord

Över 300 000 biljetter är sålda till Mia Skäringers ”Avig Maria - No more fucks to give”. Totalt sex utsålda kvällar i Scandinavi­um är en prestation ingen av de stora rockstjärn­orna mäktat med. – Det är otroligt häftigt att få vara en del av detta. Mia är

-

Den 30 november kliver Mia Skäringer för sista gången av scenen efter sin föreställn­ing ”Avig Maria - No more fucks to give”. Då har över 300 000 biljetter sålts till den hyllade showen. Det kan jämföras med exempelvis de 254 233 biljetter som skeppades ut under Gyllene Tiders avskedstur­né i somras.

Innan Mia Skäringer kan sätta punkt ska hon dock fylla ytterligar­e tre kvällar hemma i Scandinavi­um.

Det är en prestation som ingen av de stora rockstjärn­orna mäktat med och Skäringer har därmed också flyttat gränserna för vad man kan göra med en humorshow, hon har visat att de kan fylla arenor som annars varit reserverad­e för musik och sport.

– Den enkla förklaring­en heter Mia Skäringer. Hon är formidabel på det hon gör. Mia har en stark tro på vad hon vill och på det hon skriver och har tillsamman­s med vår regissör Helena Bergström skapat ett fint innehåll. Det är en snygg produktion också. Vi har verkligen satsat på att göra en stor, fin arenaprodu­ktion. Och inte minst tar föreställn­ingen upp ett viktigt ämne som berör, säger Mikael Tillman som är producent för showen och den långa turnén.

– Att Mia är den första artist som har sex utsålda Scandinavi­um är jättekul, att det är en kvinna som tar det rekordet. Jag är stolt över att få vara med på en bit av det, fortsätter Mikael Tillman som har lång erfarenhet av humorprodu­ktioner och numera driver produktion­sbolaget Tillman Entertainm­ent AB.

– Det har alltid sagts att man inte kan göra humor i så här stort format. Att det inte skulle bli någon närhet och ingen känsla. Men, jo det går ju och detta är bara ett sätt att göra det på. Jag menar att man måste jobba med hela rummet och våga ha stora ambitioner. Och förstås inte glömma bort innehållet, det är det viktigaste, säger han.

Föreställn­ingen är ett upprop för kvinnans rätt att ta plats i alla sammanhang men handlar också om könsroller, låsningar och förväntnin­gar från och på både kvinnor och män. ”Jag avundas Mia Skäringers sätt. Hon bara kör, ber inte om ursäkt för sig. Männen har pratat sedan dinosaurie­rna dog ut och nu är det hennes tur”, skrev GP:S recensent Sofia Andersson i november 2018.

En som varit med hela vägen, redan när en tidig variant på showen gick på Kajskjul 8, är musikern och kapellmäst­aren Stefan Sporsén som också är en del av Håkan Hellströms liveband.

– Det har varit otroligt fint att få uppleva hur framförall­t de många kvinnorna i publiken blir drabbade men också upplyfta av föreställn­ingen. Det är häftigt att få vara en del av detta, föreställn­ingen väcker

– Det har alltid sagts att man inte kan göra humor i så här stort format. Att det inte skulle bli någon närhet och ingen känsla. Men, jo det går ju och detta är bara ett sätt att göra det på.

så många olika känslor hos alla som ser den, säger Stefan Sporsén.

– Mia har ett unikt tilltal när hon tar upp hårda och ibland brutalt utlämnande saker. Hon gör det med en speciell humor där det tragiska och djupt personliga blir allmänmäns­kligt. Jag kan riktigt se hur hon når ut och får med sig publiken och efter ett tag är det som att hela arenan omfamnar henne, det är fantastisk­t fint, berättar Sporsén som lyfter fram Mia Skäringers känsla för tajming.

– Hennes komiska tajming är enorm, det vet ju alla. Men hon är en bra skådespele­rska överhuvudt­aget. Hon har en imponerand­e dynamik mellan skratt och allvar, vissa grejer gränsar till slapstick, säger Sporsén som också berömmer Mia Skäringers sånginsats­er.

Han menar att Mia Skäringer har en ”känslomäss­ig musikalite­t” och sjunger ”okonstlat och vackert”.

– Många skådespela­re lägger på för mycket emfas när de sjunger, men det gäller inte Mia. Samtidigt är hon ingen sångerska och därför gäller det att hitta låtar som ligger känslomäss­igt nära henne. Då blir det också jävligt bra, menar Stefan Sporsén som bidragit med många tankar om hur musiken ska användas i föreställn­ingen.

Han beskriver sin roll som att ge Mia Skäringer trygghet i musikdelar­na, men också att tänka på det dramaturgi­ska. Lite som en ”musical director”.

Åter till producente­n Mikael Tillman. Han menar att det visuella i kombinatio­n med ett riktigt bra ljud, inte minst för de talade delarna, varit viktiga för att få showen att funka i arenaforma­t. Och han svarar jakande på frågan om han tror att vi kommer att få fler satsningar på humor i stora lokaler.

Hur har det påverkat Mia Skäringer att flytta upp på en nivå som arenaartis­t?

– Jag har inte märkt någon skillnad på Mia beroende på om hon uppträder i den ena eller andra lokalen. Hon gör sin grej och jag tycker faktiskt att hon levererar bättre och bättre för varje kväll.

Vad händer i framtiden, vad ska Mia Skäringer ta sig till efter den här succén?

– Jag vet inte vad Mia tänker göra härnäst. Vi har inte pratat om det men bara för att jag är producent för denna showen innebär det inte per automatik att jag är rätt person att göra hennes kommande saker. Vi får se om och när det blir aktuellt.

 ?? Bild: Anna Hellman ?? Framtiden är oskriven. Efter den oerhörda succén med ”Avig Maria - No more fucks to give” är det inte känt vad Mia Skäringer ska ta sig för härnäst.
Bild: Anna Hellman Framtiden är oskriven. Efter den oerhörda succén med ”Avig Maria - No more fucks to give” är det inte känt vad Mia Skäringer ska ta sig för härnäst.
 ?? Bild: Robin Aron ?? Föreställn­ingen är ett upprop för kvinnans rätt att ta plats i alla sammanhang.
Bild: Robin Aron Föreställn­ingen är ett upprop för kvinnans rätt att ta plats i alla sammanhang.
 ?? Bild: Pontus Höök ?? Stefan Sporsén är djupt imponerad av mia Skäringer och lyfter fram hennes komiska tajming och känslomäss­iga musikalite­t.
Bild: Pontus Höök Stefan Sporsén är djupt imponerad av mia Skäringer och lyfter fram hennes komiska tajming och känslomäss­iga musikalite­t.
 ?? Johan Lindqvist johan.lindqvist@gp.se ??
Johan Lindqvist johan.lindqvist@gp.se

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden