Hallandsposten

Ella Kardemark ny i KD: S partistyre­lse

- Michael Larsson ml@hallandspo­sten.se 010-471 51 50

Halmstad: Kommunråde­t Ella Kardemark valdes i helgen in som ersättare i Kristdemok­raternas partistyre­lse. Hon är den första hallänning­en i partistyre­lsen på nästan 30 år.

Halmstad: Kristdemok­raternas kommunråd Ella Kardemark har valts in som ersättare i partistyre­lsen. Därmed blir hon den första hallänning som tar plats i KD:S partistyre­lse på nästan 30 år.

HP har tidigare rapportera­t att Ella Kardemark fått frågan från partiets valberedni­ng. Under helgens riksting i Umeå valdes hon med starkt stöd in som andre ersättare i Kristdemok­raternas partistyre­lse.

–Jag känner mig naturligtv­is glad och hedrad. Det är ett oerhört viktigt uppdrag, säger Ella Kardemark (KD), kommunråd och ordförande i socialnämn­den.

Vad innebär det egentligen att sitta med i partistyre­lsen?

– Det är ett oerhört viktigt uppdrag. Det handlar om att vara med och forma partiets politik för alla områden. Partistyre­lsen är det högsta beslutande organet för partiet som helhet, det enda undantaget är när rikstinget samlas.

– Som ersättare förväntas jag närvara vid samtliga sammanträd­en och delta i det politiska arbetet. Enda skillnaden är att om det kommer till omröstning så har jag inte rösträtt, som de ordinarie ledamötern­a har.

Vad kan du tillföra på det rikspoliti­ska planet?

– Partistyre­lsen är ett starkt lag som består av personer med olika kunskapsom­råden. Min kompetens är sociala frågor och jag hoppas därför kunna bidra inom just det sakområdet.

– Eftersom jag länge varit lokalpolit­iker i Halmstad tar jag även med mig det lokala perspektiv­et. Verklighet­en är den att politiska beslut som fattas på riksnivå alltid påverkar landets kommuner.

Menar du att det saknas ett lokalt perspektiv i KD?

– Nej, jag tycker att vårt parti värnar det lokala och driver en verklighet­sförankrad politik. Däremot pratar regeringsp­artierna allt för ofta om förslag som innebär ett ökat ansvar och ökade kostnader för kommunerna – men där inte alltid pengar följer med, det som kallas finansieri­ngsprincip­en.

Det är 30 år sedan en hallänning tog plats i partistyre­lsen. Vad betyder det här för ditt distrikt?

– Hehe, ja, det stämmer. Senast en hallänning satt med var 1992, så det är nästan 30 år, ja. Så klart är både partiavdel­ning i Halmstad och Hallandsdi­striktet glada över det här.

Varför har det sett ut så? Har du någon tanke om det?

– Jag vet faktiskt inte. Jag har inte gjort någon analys. Man formar alltid laget utifrån bredd och olika kompetense­r.

Vad kommer ditt nya uppdrag få för konsekvens­er för ditt politiska arbete i Halmstad?

– Det är en väldigt relevant fråga. Både bekanta och allmänhete­n har hört av sig och frågat. Svaret är att jag kommer vara precis lika mycket i Halmstad som tidigare. Enda skillnaden är jag kommer åka upp till möte några gånger om året samt delta i telefonkon­ferenser. Min bas är fortfarand­e Halmstad.

På längre sikt då? Har du ambitioner att ta dig in i riksdagen?

– Det hade så klart varit jätterolig­t att någon gång få delta i riksdagsar­betet. Med det sagt så ligger mitt fulla fokus på mina nuvarande uppdrag i Halmstad, som kommunråd och ordförande i socialnämn­den.

 ?? Bild: Roger Larsson/hp Arkiv ?? Ella Kardemark (KD) valdes in som ersättare i partistyre­lsen under Kristdemok­raternas riksting i Umeå i helgen.
Bild: Roger Larsson/hp Arkiv Ella Kardemark (KD) valdes in som ersättare i partistyre­lsen under Kristdemok­raternas riksting i Umeå i helgen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden