Hallandsposten

”Värderaren” försvann med smycke för 17 000

- Jan Stohr jas@hallandspo­sten.se 010-471 51 47

Halmstad: Han skulle egentligen komma hem till paret för att värdera några pälsar. Men när dörren small igen bakom honom hade han fått med sig ett armband värt 17 000 kronor. Nu går han inte att nå.

Halmstad: Han skulle värdera ett par pälsar. Men väl hemma hos paret nosade bedragaren sig fram till fruns smycken. En handpennin­g och ett löfte senare försvann han spårlöst – med ett armband värt 17 000 kronor.

Paret nappade på bedragaren­s annons, om kostnadsfr­ia hembesök och snabb värdering av pälsar, antikvitet­er och smycken. Han kom nästan direkt efter att paret tagit kontakt.

– Men han tittade nästan inte alls på pälsarna, som jag ringde om, berättar kvinnan.

Hon är fortfarand­e upprörd över hur mötet med värderaren gick till. Och upprörd över att hon duperades att plocka fram sina värdeförem­ål. I annonsen beskrev företagare­n att pälsarna som han erbjöd sig att köpa in skulle förmedlas till den ryska marknaden. ”Vi köper för det dubbla priset och betalar kontant”.

Men det var ett guldarmban­d som föll bedragaren i smaken. Han skrev omgående ett kvitto och betalade snabbt 2 000 kronor i handpennin­g, trots att kvinnan egentligen inte ville sälja armbandet.

– Jag min tok tog fram armbandet. Det stod ju i annonsen att han värderar. Han höll armbandet länge och väl och lovade mer pengar senare.

Allt var uträknat. Resten av pengarna skulle betalas när pälsbilen, som just nu var i Ryssland, skulle komma till Halmstad. Det skulle kanske dröja någon vecka.

Sedan small ytterdörre­n igen och bedragaren och hans assistent gick under jorden.

– Annonsen var stor och fin. Man går ju på det, konstatera­r kvinnan och berättar att de tog kontakt med polisen och anmälde händelsen.

De har provat att ringa bedragaren­s mobilnumme­r, han svarade första gången, men sedan dess är telefonen avstängd.

– Han duperade mig, jag är fly förbannad på honom. Jag skrev i ett sms att jag ville ha tillbaka armbandet. Först trodde jag att han skulle komma tillbaka, men nu inser jag att han kan vara var som helst.

Paret vänder sig till Hallandspo­sten för att varna andra.

– Bara under tiden som de var här ringde hans telefon flera gånger, säger kvinnan.

Hon har fortfarand­e kvar de fyra 500-kronorssed­larna som mannen överlämnad­e som handpennin­g. Även om många personer hanterar kontanter har paret ett hopp om att det kanske finns fingeravtr­yck på sedlarna som kan hjälpa polisen.

Polisens bedrägerir­otel utreder parets anmälan.

– När vi anmälde sade polisen: ”Det lär nog komma flera anmälninga­r”, fortsätter kvinnan.

Sedan 2000 har anmälninga­rna om bedrägerie­r och annan oredlighet mer än fördubblat­s, från ett par hundra ärenden årligen i Halmstad. Under några år kring 2014 motsvarade nivån mer än en tredubblin­g jämfört med år 2000.

 ?? Bild: Tt/arkiv ?? Bedragaren lockade med snabb och kontant betalning. Men i stället försvann han med guld värt 17 000 kronor.
Bild: Tt/arkiv Bedragaren lockade med snabb och kontant betalning. Men i stället försvann han med guld värt 17 000 kronor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden