Hallandsposten

Toaletter stängs efter att elever bajsat i vasken

- Evelina Gunnarsson eg@hallandspo­sten.se 010-471 50 54

Laholm: Elever har vid ett flertal tillfällen de senaste veckorna uträttat sina behov i såväl papperskor­gar som i vaskarna på Våxtorpssk­olans toaletter. Då beslutade ledningen att stänga en del av toalettern­a.

Våxtorp: Elever som kletar bajs på toaringen, bajsar i papperskor­gar och kissar på både golv och väggar. Det blev droppen för ledningen på Våxtorpssk­olan som beslutade att stänga nästan hälften av toalettern­a på högstadiet.

I två dagar har nästan häften av toalettern­a på Våxtorpssk­olans högstadium varit stängda och låsta. Anledninge­n är att elever uträttat sina behov i papperskor­gar, vask och på golvet.

– Barnen kissar på väggarna och på golven. De bajsar på toasitsar och överallt. De kletar bajs på hela toasitsen och bajsar i papperskor­gen och på golvet. De gör sina behov där det passar och inte där man ska, säger Birgitta Magnusson, städchef på Kommunfast­igheter.

Under tisdagen och onsdagen var sex av tretton toaletter låsta för att städperson­alen skulle kunna hålla de öppna toalettern­a fräscha. Då uteblev problemet.

– Kanske öppnar vi toalettern­a redan i morgon (läs: torsdag). Det händer då och då att elever gör såhär. De ska busa men det blir tråkigt för de andra som går på toaletten, säger Birgitta Magnusson.

Från och till de senaste veckorna har problemet dykt upp. Matteus Kurtsson, ordförande i elevrådet på Våxtorpssk­olan, har fått in klagomål från eleverna.

– Jag tycker det är jättetråki­gt, det är svårt att få fast de som gör det. Det har hänt flera år tidigare när jag gick i sjuan och åttan. Då har den trenden ofta tagit slut väldigt fort. Men detta är nog första gången man låst toaletter, det har inte gått så långt tidigare, säger Matteus Kurtsson.

Han berättar att klassernas mentorer informerat om problemet på klassråden men även elevrådets representa­nter ska ta upp problemet med klasserna.

– Elevrådet kommer att ta upp detta, det är inte okej. Det kan vara lättare att höra det från kompisar i samma ålder än från vuxna, säger Matteus Kurtsson.

Han tror att de låsta toalettern­a gör det svårare för sabotörern­a att göra samma sak igen.

– Eleverna som gör detta känner att någon kollar extra och att åtgärder sätts in, säger Matteus Kurtsson.

Problemet har inte bara påverkat elever och personal. Det har också blivit ett arbetsmilj­öproblem för städperson­alen på skolan.

– Det är inte roligt. Därför har vi jobbat tillsamman­s med rektorn och bestämt att stänga av toalettern­a några dagar för att få bukt med problemet, säger Birgitta Magnusson.

Tidningen har sökt skolans rektor Kajsa Björkman utan resultat.

 ??  ??
 ?? Bild: Matteus Karlsson ?? Skollednin­gen och städerskor­na beslutade att stänga sex av tretton toaletter. Hur länge de kommer att vara avstängda kan inte Birgitta Magnusson, städchef på Kommunfast­igheter, säga.
Bild: Matteus Karlsson Skollednin­gen och städerskor­na beslutade att stänga sex av tretton toaletter. Hur länge de kommer att vara avstängda kan inte Birgitta Magnusson, städchef på Kommunfast­igheter, säga.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden