Hallandsposten

Förslag att riva Malmagårde­n och bygga nytt

- Isabel Bark ib@hallandspo­sten.se 010-471 51 20

Hyltebruk: Opposition­en vill låta en privat aktör bygga ett nytt äldreboend­e, som i så fall ersätter Malmagårde­n. Förslaget innebär att kommunen skulle hyra de nya lokalerna – och att de slitna delarna av Malmagårde­n skulle rivas.

– Vi vill ge en extern aktör i uppdrag att utreda ett helt nytt, ändamålsen­ligt äldreboend­e som kan ersätta Malmagårde­n. Tomten ligger bra till, mitt i Hyltebruk, och vi tar höjd för framtidens äldreomsor­g, säger opposition­srådet Anna Roos (C).

Centerpart­iets och Moderatern­as gemensamma förslag lades fram på tisdagens kommunstyr­elsemöte. Bygget av ett helt nytt äldreboend­e är en av de investerin­gar som opposition­en föreslår ska ingå investerin­gsbudgeten för 2020–2023.

Förslaget går ut på att låta en privat aktör bygga ett nytt äldreboend­e och sköta driften av själva byggnaden. Boendet skulle dock drivas i kommunal regi, men kommunen skulle hyra lokalerna i stället för att äga dem.

– Det finns privata intressent­er som vill bygga ett äldreboend­e. Om kommunen inte behöver sköta underhålle­t av fastighete­n kan vi fokusera på kärnuppdra­get, menar Anna Roos.

Tanken är däremot inte att själva boendet ska drivas i privat regi, eftersom Hylte kommun inte tilllämpar LOV (lagen om valfrihet).

Kommunråde­t Ronny Löfquist (S) berättar att han blev oerhört förvånad över opposition­ens förslag.

– Jag hackade till ordentligt. Ideologin går före förnuftet. Det kommer att kosta jättemycke­t att drifta det här boendet, som Hylte kommun i så fall får hyra. Den modellen passar dåligt in i Hylte.

– Gällande driftskost­nader så delar jag inte Ronnys synpunkter på stora fördyringa­r, kontrar Anna Roos.

Delar av Malmagårde­n är från 1960-talet och har stora renovering­sbehov.

– Men den nyaste delen av Malmagårde­n byggdes 2004 och är väl fungerande. Vill opposition­en riva den? frågar sig Ronny Löfquist.

– Den nya delen hade kunnat göras om till trygghetsb­oende till exempel, svarar Anna Roos.

De äldre delarna tycker hon däremot kan rivas.

– De gamla ska inte behöva bo i ett renovering­sobjekt. Boendet är inte byggt på ett smart sätt. Nattperson­alen får gå väldigt långa sträckor i byggnaden och det går inte att få plats med takliftar.

Ronny Löfquist reagerar på att opposition­en vill bygga nytt i Hyltebruk, men samtidigt säger nej till bostäder för äldre i Unnegården. I majoritete­ns projekt ”Hylte rustar för framtiden” är Unnegården en av fyra satsningar.

– Problemet är att privata aktörer bygger äldreboend­en med minst 60 platser. Som jag ser det blir det en centralise­ring till Hyltebruk om detta blir verklighet. Då kan Höstro i Långaryd vara i farozonen, hävdar Löfquist.

– Vårt förslag är att ersätta de platser som finns i Hyltebruk i dag – inte utöka eller förändra, svarar Anna Roos.

I Hylte kommun finns i dag tre äldreboend­en, alla kommunala: Malmagårde­n i Hyltebruk med 75 platser, Sjölunda i Torup med 42 platser och Höstro i Långaryd med 16 platser.

Opposition­ens förslag om ett nytt äldreboend­e blev nedröstat i kommunstyr­elsen, men går vidare till kommunfull­mäktige.

 ?? Bild: Lennart Hildingsso­n ?? De äldre delarna av Malmagårde­n bör rivas och ersättas med ett nybyggt äldreboend­e, menar Centerpart­iets Anna Roos och Lennart Ohlsson. ”De gamla ska inte behöva bo i ett renovering­sobjekt”, säger Anna Roos.
Bild: Lennart Hildingsso­n De äldre delarna av Malmagårde­n bör rivas och ersättas med ett nybyggt äldreboend­e, menar Centerpart­iets Anna Roos och Lennart Ohlsson. ”De gamla ska inte behöva bo i ett renovering­sobjekt”, säger Anna Roos.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden