Hallandsposten

Tolv deltagare tar ton inför Funkisfest­ivalen

Vad har Rammstein, Lena Philipsson och Elvis gemensamt? Jo, alla artisterna­s låtar kommer sjungas på Funkisfest­ivalen 2020. Nu övas det för fulla muggar inför delfinalen i Halmstad.

- Sara Öster so@hallandspo­sten.se Bild: Roger Larsson rl@hallandspo­sten.se

För sjätte året i rad arrangeras Funkisfest­ivalen i Halmstad, och liksom förra året kommer festen hålla till på Halmstad arena. Tio sångnummer av tolv deltagare framförs och Klemens Lindqvist som är yngst i gänget är verkligen peppad.

– Jag fyller 15 år om två veckor. Detta är verkligen hur kul som helst. Jag sjunger en låt som är energifyll­d och den gör mig väldigt glad. Jag sjunger en låt av Joakim Lundell, han är min idol, säger Klemens.

Energin är på topp inne i repetition­ssalen på Kulturhuse­t Najaden.

Deltagarna klappar händerna, peppar och hurrar på varandra.

Vad betyder det här för dig?

– Jättemycke­t. Jag sjunger ganska mycket annars också men nu ska man stå på en stor och riktig scen. Jag är jättenervö­s och känner mig pirrig, men det är kul, säger Klemens och ler stort och tillägger: – Jag älskar att sjunga och dansa. Funkisfest­ivalen är Sveriges största sångtävlin­g för personer över 15 år med olika sorter av kognitiv eller neuropsyki­atrisk funktionsn­edsättning inom LSS. Delfinalen i Halmstad är den 7 februari och nytt för i år är att eventet har flyttats till en fredag i stället för en veckodag. Något som Åsa Lauer, konstnärli­g ledare, är positiv till:

– Det är jättebra, man kan ta en aw här och samtidigt få känna den otroliga energin som alltid finns när Funkisfest­ivalen är i gång.

” Detta är ju en av höjdpunkte­rna på året, så är det ju.

Malin Holmén, deltagare

Biljettern­a släpptes förra veckan och arrangörsg­ruppen känner redan ett högt tryck.

– Vi känner verkligen av intresset. Förr har vi släppt runt 1 500 biljetter men vi har höjt till 2 000 i år. Flera hundra biljetter har redan gått åt. Vi hoppas slå rekord såklart, säger Sofie Johansson, projektled­are.

Förutom Klemens så finns det elva deltagare till. Alex Kron 17 år är en av dem.

– Det är första gången som jag är med. Jag kommer sjunga en låt av

Elvis och den betyder verkligen så mycket för mig. Jag tror att det är viktigt att man själv känner något när man sjunger så det smittar av sig på publiken, säger Alex.

Lina Bernerson och Peter Reschke är sambos och ska i år sjunga en duett ihop.

– Vi gjorde det 2017 också. Det var roligt, men vi vann inte. Det är roligt att vara med igen, det är lite nervöst, säger Lina.

Även Malin Holmén har varit med och tävlat en gång tidigare.

– Jag tycker verkligen det är bra av kommunen att göra detta för den här målgruppen. Det betyder så mycket, och det spelar ingen roll vem som vinner. Jag kan komma tvåa men vara glad ändå. Detta är ju en av höjdpunkte­rna på året, så är det ju.

Förra året tog Fredrik Johnsson hem vinsten i Halmstad, och den 7 februari öppnar han festivalen med sitt vinnarbidr­ag ”The final countdown”.

Halmstads kommun arrangerar Funkisfest­ivalen i Halmstad i samarbete med ABF.

 ??  ??
 ??  ?? Peter Reschke och Lina Bernerson ställer upp i Funkisfest­ivalen med en duett. Övriga deltagare är: Alan Kalawi och Joel Bohman (duett), Klemens Lindqvist, Joy Carlsson, Maria Johansson, Maria Ringström, Malin Holmén, Gert Bruzell, Johanna Myrbratt och Alex Kron.
Peter Reschke och Lina Bernerson ställer upp i Funkisfest­ivalen med en duett. Övriga deltagare är: Alan Kalawi och Joel Bohman (duett), Klemens Lindqvist, Joy Carlsson, Maria Johansson, Maria Ringström, Malin Holmén, Gert Bruzell, Johanna Myrbratt och Alex Kron.
 ??  ?? Gängets yngsta kille heter Klemens Lindqvist, han ska tävla med en låt av Joakim Lundell. Låtarna är dock fortfarand­e hemliga.
Gängets yngsta kille heter Klemens Lindqvist, han ska tävla med en låt av Joakim Lundell. Låtarna är dock fortfarand­e hemliga.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden