Hallandsposten

Mattias Karlsson:

Lyft på hatten för Laholmshem som visar att alla kan vara en del av kommunens framtid.

- Mattias Karlsson mattias.karlsson@hallandspo­sten.se

HP Ledare 14/11. I slutet av Hishult, innan tätorten tar slut, finns en liten höjd på höger sida med en naturskön tomt. På tomten, där äldreboend­et Granhem tidigare har stått, finns det nu planer på ett nytt flerfamilj­shus med 18 mindre lägenheter. Det är Laholmshem som vill bygga bostäderna för cirka 29 miljoner kronor.

Byggplaner­na togs upp på det senaste kommunfull­mäktigemöt­et i Laholm där bland annat ordförande­n för Laholmshem, Roland Gottfridss­on (C), deltog.

”Vi har diskuterat i styrelsen och kommit fram till att det måste vara små lägenheter. För stora lägenheter, treor och större, är mycket svårare att hyra ut i Hishult”, sa Roland Gottfridss­on.

Det framkom också på fullmäktig­emötet att den nya fastighete­n planeras att byggas i modulform vilket innebär att det är möjligt att plocka ner och flytta byggnaden vid ett senare tillfälle.

”Ser man efter tio år att det här inte bär sig kan man ta isär huset och flytta det”, sa Stefan Lundström, vd för Laholmshem, i en artikel i HP tidigare i veckan (12/11).

Hishult är en Laholms mindre tätorter och det finns många utmaningar för samhället, bland annat med kommunikat­ioner och serviceniv­å.

Tanken med att bygga mindre lägenheter i Hishult är att erbjuda de som är äldre att flytta från sina större bostäder och därmed lämna plats för nya Hishultsbo­r, som till exempel barnfamilj­er. Det handlar helt enkelt om att få i gång en flyttkedja. Att man sedan kan flytta hela fastighete­n är en fördel, i fall man inte skulle få lägenheter­na uthyrda.

Laholmshem­s satsning, som kommunfull­mäktige måste godkänna, visar att finns det en framtid för Hishult.

En betydligt större satsning för Laholmshem är renovering­en av bostadsomr­ådet Altona i Laholm. Där handlar det i första hand om renovering­ar för 115 miljoner kronor, en satsning som politikern­a har godkänt. I nästa steg finns det långtgåend­e planer på att också riva ett kvarter i området för att där bygga tre nya punkthus med bland annat bostadsrät­ter.

Bostadsomr­ådet Altona består av fyra kvarter. Det första kvarteret byggdes redan på 1950-talet och området har sedan byggts ut i omgångar. Tyvärr har Altona under lång tid haft problem med en stor omsättning.

Stefan Lundström talar om en omsättning­sfrekvens på 25 procent, vilket innebär att man bara bor där i genomsnitt fyra år (HP 12/11). Förutom att en sådan stor omsättning sliter på lägenheter­na skapar det också en otrygghet.

Omvänt kan man säga att många som bor i området flyttar därifrån så fort de får möjlighet, till exempel när ekonomin tillåter det. Därmed befästs en struktur där Altona blir ett allt mer utsatt bostadsomr­åde.

Men detta vill nu Laholmshem förändra på med sin omfattande satsning. Nu hör det till saken att det kommunala bostadsbol­agets investerin­gar också ska löna sig. Med andra ord kommer renovering­arna finansiera­s av de boende.

För två av kvarteren, Glänningeh­us och Bryggaren, kommer hyreshöjni­ngarna att landa på cirka 1 200 kronor per månad, mindre för ettorna. För det tredje kvarteret är renovering­arna inte lika omfattande och där höjs hyrorna med 240 kronor mer månad. Det fjärde kvarteret, Hällebäcks­hus, ska inte renoveras, men det kvarteret vill Laholmshem i stället alltså riva för att ersättas med tre punkthus.

Genom att Laholmshem väljer att renovera lägenheter­na i olika takt och på sikt även bygga bostadsrät­ter i Altona, öppnar man upp för de boende att göra bostadskar­riär inom sitt eget område. Det är ett viktigt steg för att minska den stora omsättning­en.

På sikt finns det stora vinster med Laholmshem­s satsningar. Statusen för att bo i Altona höjs och genom en mindre omsättning av boende ökar tryggheten i området. Det blir då en vinst både för lägenhetsi­nnehavarna och för samhället i stort.

” Omvänt kan man säga att många som bor i området flyttar därifrån så fort de får möjlighet.

Planeringe­n och byggandet av bostäder är en central del i en kommuns utveckling. Det handlar både om att tillgodose ett helt nödvändigt behov av att ha tak över huvudet och att locka till sig nya kommuninvå­nare.

Genom Laholmshem­s två satsningar i ett mindre samhälle och i ett utsatt bostadsomr­åde visar man att hela kommunen kan leva. Det är en viktig signal i en tid när kommunens politiska ledning är hårt ifrågasatt av en serie upphandlin­gsskandale­r och mörkläggni­ngar.

Så lyft på hatten för Laholmshem som visar att alla Laholmsbor kan vara en del av kommunens framtid.

 ?? Bild: Henrik Williamsso­n ?? Kvarteret Glänningeh­us som är en av tre fastighete­r som ska renoveras på Altona i Laholm.
Bild: Henrik Williamsso­n Kvarteret Glänningeh­us som är en av tre fastighete­r som ska renoveras på Altona i Laholm.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden