Hallandsposten

Ella uttrycker sin diabetes i konsten

Halmstad: I dag, den 14 november, är det Världsdiab­etesdagen. Ella Frieman har levt med sjukdomen sedan hennes 11-årsdag – och uppmärksam­mar den via konsten.

- Povel Arwidson pa@hallandspo­sten.se

Halmstad: Ella Frieman fick diabetes på sin elvaårsdag. I dag, på världsdiab­etesdagen, visar hon upp konsten hon har gjort för att uppmärksam­ma den annars osynliga sjukdomen.

Detaljerna på statyn är gjorda av Ellas använda insulinpum­par, sprutor och insulinpen­nor. Händerna är ”blodiga” av alla nålstick efter de dagliga blodproven.

På tavlan bredvid syns Ella leendes med vinden i håret. Statyn och tavlan hör ihop och Ella skapade dem under sin tid på bild- och formprogra­mmet på Sturegymna­siet.

– Temat var dröm. Tavlan symboliser­ar min dröm utan diabetes och statyn min verklighet, säger Ella och fortsätter:

– Jag ville visa hur jag känner mig och hur det är att ha diabetes, som annars är en osynlig sjukdom. Jag ville visa hur mycket det faktiskt påverkar och hur man kan känna sig fångad och instängd av den.

Ella Frieman har växt upp med sjukdomen. Hon fick diabetes typ 1 för åtta år sedan, på sin 11-årsdag.

– Jag hade haft symptomen innan men då åt jag mycket sött och på natten vaknade jag av att jag kräktes och gick och kissade hela tiden. När jag kom till sjukhuset var jag helt uttorkad.

Hon blev kvar på sjukhuset i en vecka.

– Det första jag frågade var om det kunde botas, för jag ville ju inte ha det. Det var rätt jobbigt då, men läkarna var jättebra och utbildade mig och familjen kring allt.

Hon beskriver sedan en uppväxt som inte var helt enkel.

– Det har ju varit jobbigt vid tillfällen. Till exempel i högstadiet när man inte ville dra uppmärksam­het till sig och ta upp sprutor i klassrumme­t eller gå ifrån lektionen. Då satt jag i stället längre än vad borde

med lågt blodsocker, säger Ella och fortsätter:

– På gympan kunde jag inte vara med vissa gånger och jag har på senare år fått vara väldigt försiktig med att dricka alkohol. Det är ju i för sig bra – men diabetesen tvingar en att ha massa extra koll. Man kan inte släppa det och man får ta mycket mer ansvar än man vill göra.

I dag är det alltså världsdiab­etesdagen. Dagen har funnits sedan 90-talet men på senare år har den uppmärksam­mats extra mycket – bland annat genom den tv-sända diabetesga­lan.

– Jag tycker det är jättevikti­gt. När jag fick det visste jag ingen annan som ens hade diabetes och det här ökar kunskapen och förståelse­n.

Hos den lokala diabetesfö­reningen i Halmstad samlas man i dag.

– Man ser galan tillsamman­s och äter lite gott, säger Ella, som funderar på att åka dit.

 ?? Bild: Jari Välitalo ?? De två konstverke­n hör ihop och är självportr­ätt. Tavlan är Ella Friemans dröm utan diabetes och statyn symboliser­ar hennes verklighet.
Bild: Jari Välitalo De två konstverke­n hör ihop och är självportr­ätt. Tavlan är Ella Friemans dröm utan diabetes och statyn symboliser­ar hennes verklighet.
 ?? Bild: Jari Välitalo ?? Ella Frieman belönades med Rosie Nilssons stipendium för hennes två konstverk som uppärksamm­ar diabetes, en sjukdom Ella själv levt med i åtta år. Detaljerna på statyn är gjorda av Ellas använda insulinpum­par, sprutor och insulinpen­nor.
Bild: Jari Välitalo Ella Frieman belönades med Rosie Nilssons stipendium för hennes två konstverk som uppärksamm­ar diabetes, en sjukdom Ella själv levt med i åtta år. Detaljerna på statyn är gjorda av Ellas använda insulinpum­par, sprutor och insulinpen­nor.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden