Hallandsposten

Nu krävs tydliga prioriteri­ngar

- Svend Dahl Liberala Nyhetsbyrå­n

HP Ledare 14/11. Det har gått 25 år sedan Sverige den 13 november 1994 folkomröst­ade om Eu-medlemskap. På onsdagsför­middagen uppmärksam­mades detta med en Eu-politisk partiledar­debatt i riksdagen.

Det råder inga tvivel om att Eu-samarbetet är omistligt för svensk del, både som politiskt verktyg på exempelvis miljöområd­et och som marknad för svenska företag. Samtidigt är det uppenbart att Sverige under 25 år som Eu-medlem till stor del undvikit de stora frågorna kring hur EU borde utvecklas. I stället har svenska regeringar uppvisat en ofta avvaktande inställnin­g till samarbetet.

Det har emellertid inte förhindrat svenska politiker från att drömma om att göra EU mer likt Sverige. Det är i grunden detta som fått statsminis­ter Stefan Löfven (S) att vara drivande bakom tanken på en ”social pelare” som gör arbetsmark­nadsfrågor och socialpoli­tik till Eu-frågor. Samtidigt är budskapet från S att detta inte ska leda till ökad överstatli­ghet och exempelvis äventyra den svenska partsmodel­len på arbetsmark­naden.

Ändå är det precis vad som kan komma att hända, konstatera­de företrädar­e för både LO, tjänsteman­nafacken och Svenskt Näringsliv i en debattarti­kel häromdagen (DN 11/11). I riksdagsde­batten uppmärksam­mades detta av bland andra Ulf Kristersso­n (M), Annie Lööf (C) och Jimmie Åkesson (SD). Bekymmersl­ösheten Löfven uppvisade i sina svar understryk­er att regeringen mer eller mindre omedvetet riskerar att driva EU i en riktning som det egentligen saknas stöd för.

Samma sak gäller den svenska avgiften till EU, som i och med Brexit kan komma att höjas med 15 miljarder per år från dagens 41 miljarder. Märkligt nog saknades Eu-budgeten i statsminis­terns anförande om regeringen­s Eu-politiska prioriteri­ngar. Under debatten presentera­de emellertid Ebba Busch Thor (KD) och Jonas Sjöstedt (V) ett gemensamt initiativ om att försöka bygga en riksdagsma­joritet som gör det omöjligt för regeringen att gå med på höjd Eu-avgift.

Det är välkommet. Precis som i fråga om den sociala pelaren är risken annars att Sverige på grund av otydliga prioriteri­ngar och bristande konsekvens­analys bidrar till att EU utvecklas i fel riktning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden