Hallandsposten

Politisk strid om Ranagårds äldreboend­e

- Anna-karin Forsberg akf@hallandspo­sten.se 010-471 51 21

Halmstad: Vem ska avgöra om det nya äldreboend­et på Ranagård ska byggas av kommunen eller av något privat omsorgsför­etag? Om detta har det blivit politisk strid.

– Alliansen tar ett steg tillbaka i planeringe­n av Ranagårds äldreboend­e av politiska skäl. De ska fråga hemvårdsnä­mnden om den vill ha ett kommunalt drivet äldreboend­e eller ett privat Lov-boende, vilket är märkligt, tycker Stefan Pålsson (S), andre vice ordförande i samhällsby­ggnadsutsk­ottet.

Utskottet skulle på tisdagen ha uppdragit åt fastighets­nämnden att göra en förstudie av Ranagårds äldreboend­e, som planeras stå klart 2023.

Men under mötet kom ordförande­n Jenny Axelsson (C) med ett annat förslag än det som tjänstemän­nen hade skrivit fram.

– Jag menar att vi ska fråga hemvårdsnä­mnden om äldreboend­et ska byggas i egen regi eller av en Lov-aktör. Så står det i äldrebosta­dsstrategi­n och den vill jag följa, säger hon.

Stefan Pålsson påpekar att det i alliansens egen investerin­gsbudget för 2020-2024 finns medel för ett kommunalt äldreboend­e på Ranagård.

– Alliansen tycks ha inbördes motstridig­a strategier i den här frågan.

Han anser att det är samhällsby­ggnadsutsk­ottet som ska avgöra vilken ägandeform nya äldreboend­en ska ha.

Stefan Pålsson har stöd av tjänstemän­nen i kommunledn­ingen, som skriver att enligt äldreboend­estrategin, som hemvårdsnä­mnden tagit fram, är det kommunstyr­elsens samhällsby­ggnadsutsk­ott som äger frågan om hur behovet av bostäder inom särskilt boende ska lösas – eget ägande, hyra eller att erbjuda tomter till Lov-entreprenö­rer.

I dag äger kommunen bara ett (Sofieberg) av totalt 14 äldreboend­en. Enligt äldreboend­estrategin behöver kommunen själv äga ett antal fastighete­r, för att få en rimlig kontroll av fastighets­kostnadern­a. Egen byggnation och ägande ger också fördelar i upphandlin­gar av hyresavtal.

I tjänsteskr­ivelsen till utskottet står att det är nödvändigt att arbetet med en förstudie påbörjas under hösten 2019 för att man ska kunna hålla tiden för färdigstäl­landet.

 ?? Bild: Roger Larsson ?? Stefan Pålsson (S) och Jenny Axelsson (C) har olika uppfattnin­gar.
Bild: Roger Larsson Stefan Pålsson (S) och Jenny Axelsson (C) har olika uppfattnin­gar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden