Hallandsposten

Clowner roade ensamkomma­nde unga

- Jennifer Last

Halmstad: Avbrott i vardagen och ett par timmar som präglades av skratt var fokus när ensamkomma­nde ungdomar på Kattegattg­ymnasiet fick besök av Clowner utan gränser.

Efter stöd från EU:S asyl-, migrations­och integratio­nsfond turnerar Clowner utan gränser runt om i landet för att möta ensamkomma­nde ungdomar som befinner sig i asylproces­sen. Under onsdagen gjorde de ett stopp på Kattegattg­ymnasiet.

– Det är de som har det tufft och som behöver extra skratt och ett avbrott i vardagen. De har varit med om både det ena och det andra. Vi gör det vi kan för att få skratta lite, det vill vi att alla ska få uppleva, säger Andrea Hilario på Clowner utan gränser.

I mötet med ungdomarna på Kattegatt spelades en föreställn­ing följt av en workshop där samtliga fick delta. Det treåriga projektet går ut på att skapa hopp och under projektets gång har man gjort föreställn­ingen mer interaktiv.

– Det handlar om att de får vara delaktiga. Det är viktigt att man får skratta åt tramsiga grejer och det är väldigt förlösande att få garva åt dumheter.

– Här på Kattegatt bjöd de mycket på sig själva. De var lite observanta och skeptiska i början, men det mer applåder och skratt under tidens gång, säger Andrea Hilario.

En av eleverna som deltog var Maeda Alavi. Hon går språkintro på Kattegatt och menar att dagen med clownerna blev ett alternativ­t sätt till kommunikat­ion.

– Jag tror att det behövs. Det fungerar bra. Vi har lite svårt att kommunicer­a. Det här hjälpte oss att ha en rolig stund tillsamman­s och att vi förstår varandra, säger hon.

 ?? Bild: Roger Larsson ?? Clownen Andrea Hilario och eleverna Rama Deeb, Maeda Alavi och Batoul Chalel Altadmuri.
Bild: Roger Larsson Clownen Andrea Hilario och eleverna Rama Deeb, Maeda Alavi och Batoul Chalel Altadmuri.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden