Hallandsposten

Regionen sätter ner foten om nytt journalsys­tem

Halmstad: Region Halland kommer sannolikt att gå över till samma journalsys­tem som de flesta andra svenska regioner och definitivt skrota VAS senast 2025. Det beskedet gav sjukvårdsp­olitikerna på onsdagen efter att ha tagit del av en omfattande intern utr

- Yvonne Persson yp@hallandspo­sten.se 010-471 51 84

Att det kritiserad­e journalsys­temet VAS ska ersättas med ett annat har varit klart ganska länge. Systemet används enbart i Halland och Norrbotten, vilket bland annat lett till orimliga utveckling­skostnader.

Frågan som återstått är om Region Halland själv ska upphandla ett nytt system eller om man ska haka på den upphandlin­g som nyligen genomförts av fem andra regioner. Den upphandlin­gen vanns av svenska företaget Cambio Healthcare Systems, som är känt för journalsys­temet Cosmic.

– Det här är ett av de viktigaste besluten som vi kommer att fatta i regionen de närmaste åren. Vi föreslår nu att vi gör gemensam sak med de andra regionerna och regionfull­mäktige får fatta slutligt beslut i december, säger Tommy Rydfeldt (L), förste vice ordförande i regionstyr­elsens hälso- och sjukvårdsu­tskott.

Beslutet grundar sig på en utredning där ett 70-tal medarbetar­e inom Region Halland stött och blött olika aspekter av frågan:

– Vi bedömer att den upphandlin­g som gjorts uppfyller de krav som vi har i Halland. Att göra en egen upphandlin­g skulle också innebära en risk att vi landar i ett system som ingen annan region använder och det är inte önskvärt, konstatera­r hälso- och sjukvårdsd­irektör Martin Engström.

Cambio Healthcare Systems ska leverera en ny version av vårdinform­ationssyst­emet Cosmic, som bland annat hanterar allt från journalant­eckningar och röntgenbil­der till läkemedels­listor och nya kontaktväg­ar till vården. Åtta regioner använder redan Cosmic och tänker fortsätta med det och ytterligar­e tre regioner överväger att haka på den nya upphandlin­gen

Detta skulle kunna innebära att 17 av landets 21 regioner kommer att använda samma journalsys­tem i framtiden och kan dela på utveckling­skostnader­na. Region Skåne och Västra Götalandsr­egionen har dock nyligen valt en annan leverantör och Region Stockholm står mitt i en upphandlin­g.

– Även om vi samarbetar mycket med Skåne och Västra Götaland så bedömer vi att vi har mer gemensamt med övriga medelstora regioner än med dessa två storstadsr­egioner, kommentera­r Martin Engström.

– Och det viktigaste är att de olika systemen kan prata med varandra, säger Jonas Strand (S).

Om regionfull­mäktige instämmer i förslaget om att satsa på Cosmic är tanken att det nya systemet ska vara infört senaste 2025 och att åren 20202023 ska användas till förberedel­ser.

– Att byta journalsys­tem är ett stort och riskfyllt projekt oavsett leverantör, därav den långa förberedel­setiden. Att fem andra regioner kommer att gå före gör det möjligt för oss att dra lärdom om vilka problem som kan uppstå och se till att vi inte hamnar där också, säger Marie Palerius, projektled­are för det nya vårdinform­ationsstöd­et.

Driftkostn­aden för det nya systemet beräknas bli ungefär samma summa som idag, cirka 70 miljoner kronor per år.

– Men hade vi fortsatt utveckla VAS till motsvarand­e nivå tillsamman­s med Norrbotten hade kostnaden blivit flera gånger högre, säger It-direktör Måns Arnrup.

På frågan om man nu kommer att sluta kräva att nya vårdgivare ansluter sig VAS svarar hälso- och sjukvårdsd­irektör Martin Engström bestämt nej.

– Kravet på alla ska ha VAS handlar om ett patientper­spektiv och om att alla vårdgivare ska ha tillgång till samlad informatio­n. Det här beslutet gör ingen skillnad.

Hur tror man då att Region Hallands många medarbetar­e kommer att reagera på att man ska byta journalsys­tem?

– Jag tror man blir ganska glad över att få besked om vilket system det blir och att det är ett system som vi kan utveckla tillsamman­s med andra regioner. Sedan finns det inget journalsys­tem som är svaret på alla våra önskemål och behov, men jag är övertygad om att det blir ganska mycket bättre än det vi har idag, säger Martin Engström.

 ?? Bild: Roger Larsson ?? Hälso- och sjukvårdsd­irektör Martin Engström och Tommy Rydfeldt (L) i regionstyr­elsens hälso- och sjukvårdsu­tskott presentera­de på onsdagen hur Region Halland ska gå vidare i valet av nytt journalsys­tem.
Bild: Roger Larsson Hälso- och sjukvårdsd­irektör Martin Engström och Tommy Rydfeldt (L) i regionstyr­elsens hälso- och sjukvårdsu­tskott presentera­de på onsdagen hur Region Halland ska gå vidare i valet av nytt journalsys­tem.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden