Hallandsposten

De vill få det hållbara köttet på menyn

- Jennifer Last jl@hallandspo­sten.se 010-471 51 77

Halmstad: Under tisdagen hölls en temadag om vilt på Åledskolan och hjortgryta stod på matsedeln. Viltdagen är en del av Hushållnin­gssällskap­et Hallands projekt för att öka kunskapen om viltkött.

Projektet går ut på att kartlägga viltets klimateffe­kter samt öka kunskap och kännedom bland konsument och offentligs­ektor. Man vill också främja utveckling­en av halländskt viltkött.

– Vi vill nå ut med kunskapen till barn och ungdomar och lyfta viltköttet­s fantastisk­a egenskaper. Enligt den färskt publicerad­e köttguiden från WWF så är just svenskt viltkött överst på listan över det mest hållbara köttet enligt de fem granskande perspektiv­en: klimat, biologisk mångfald, kemiska bekämpning­smedel, djurvälfär­d och antibiotik­a, säger Anna-sofia Cappelen

” Det går inte att få det mer hållbart. Niklas Fagerström,

Jägarförbu­ndet Halland

från Hushållnin­gssällskap­et Halland.

Enligt Anna-sofia Cappelen är hållbarhet­en den viktigaste aspekten och med hjälp av projektet vill man lyfta hela branschen.

– Vildsvin till exempel har ett dåligt rykte, men det är ett bra kött. Det vore fantastisk­t vända perspektiv­et från ett skadedjur till ett nyttodjur. I dag är efterfråga­n så liten att köttet inte tas tillvara på och det är ett jätteslöse­ri. Ska vi nå FN:S globala hållbarhet­smål om matsvinn så behöver vi även här tänka om och göra rätt.

Under viltdagen på Åledskolan serverades hjortgryta och skoldagen präglades av aktivitete­r kring temat. Dessutom var Niklas Fagerström från Jägarförbu­ndet Halland på besök för att informera utifrån jägarnas perspektiv.

– Vi vill lyfta viltköttet så folk förstår hur bra kött det är. Det går inte att få det mer hållbart. Det är fullt naturligt och utan påverkan från människan. Vi har ett skafferi i skogen som är oslagbart och det är en enorm tillgång.

 ?? Bild: Roger Larsson ?? Madeleine Prior, skolkock, serverade hjortgryta.
Bild: Roger Larsson Madeleine Prior, skolkock, serverade hjortgryta.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden