Hallandsposten

Kommunen medger skuld för att äldre kvinna dog

- Henrik Williamsso­n hw@hallandspo­sten.se 010-471 51 69

Laholm: Den gamla damen gick ut i decemberky­lan och föll omkull. Hon avled inom ett dygn. Nu får hennes dotter skadestånd eftersom äldreboend­ets larm inte fungerade som det skulle.

Händelsen inträffade på kvällen den 8 december 2018. Inga Bengtsson, 98, gick ut genom altandörre­n på äldreboend­et.

Där ute i regnet och kylan föll hon nerför en slänt och skadade sig. Hon var svårt nerkyld när hon hittades. Dagen därpå avled hon i sviterna av sina skador.

Hennes dotter Yvonne Olausson anmälde händelsen till Inspektion­en för vård och omsorg. Hon krävde också att Laholms kommun skulle betala skadestånd för åtta månaders psykiskt lidande samt begravning­skostnader­na.

Kommunen har tidigare utrett händelsen. Felet visade sig vara att altandörre­ns larm var felaktigt inställt. Det signalerad­e inte till personalen när dörren öppnades. Larmet gick inte förrän dörren stängdes, och därför märkte ingen att hon hade gått ut.

När kommunens dåvarande jurist Kajsa Aldstedt gick igenom saken fann hon att kommunen varit skyldig att se till att larmet fungerade på rätt sätt. Men rutinerna för att kontroller­a funktionen fungerade inte.

”Därmed har vi också varit oaktsamma”, slår Kajsa Aldstedt fast. Att Inga Bengtsson låg ensam i vinterkväl­len och fick skador som ledde till döden var en följd av denna oaktsamhet, konstatera­r kommunjuri­sten.

Därmed anses dottern ha rätt till skadestånd, både för begravning­skostnader­na och för sitt psykiska lidande. Det försäkring­sbolag som varit inkopplat på ärendet instämmer i den bedömninge­n.

– Jag tycker att jag och mamma har fått upprättels­e. Hon skulle ha fyllt 100 år i mars och vi hade planer för hur vi skulle fira henne men nu blir det inte så, säger dottern Yvonne Olausson.

Kristina Isaksson är avdelnings­chef för äldreomsor­gen i Laholms kommun. Hon säger:

– Frågan om skadestånd­et är ett beslut för socialnämn­den. Det kommer att tas upp i nämnden den 19 november. Men jag har talat med nämndens ordförande och det kommer att bli ett beslut om att betala skadestånd­et.

När HP talade med Yvonne Olausson i somras var hon missnöjd med den bristfälli­ga kontakten hon haft med kommunen efter dödsfallet. Hon har nu blivit kontaktad och fått besked kring skadestånd­et.

” Jag tycker att jag och mamma har fått upprättels­e.

Yvonne Olausson

Den ersättning som Yvonne Olausson får för sitt lidande är en aning mindre än den hon begärt.

På den punkten har kommunjuri­sten utgått från en summa som Högsta domstolen tidigare satt som ett schablonbe­lopp.

– Där förlitar jag mig helt på vår jurist, säger Kristina Isaksson.

 ?? Bild: Johan Svensson/arkiv ?? Laholms kommuns oaktsamhet ledde fram till att 98-åriga Inga Bengtsson dog. Det är kommunens egen slutsats. Dottern Yvonne Olausson begärde skadestånd och kommer nu att få det.
Bild: Johan Svensson/arkiv Laholms kommuns oaktsamhet ledde fram till att 98-åriga Inga Bengtsson dog. Det är kommunens egen slutsats. Dottern Yvonne Olausson begärde skadestånd och kommer nu att få det.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden