Hallandsposten

Kommunstyr­elsen säger ja till att bolagisera LBVA

- Jonatan Gernes jg@hallandspo­sten.se 010-471 50 98

Laholm: Med röstsiffro­rna 7–2 vann partierna i kommunstyr­elsen i Laholm som vill att Laholmsbuk­tens va (LBVA) ska omvandlas till ett bolag. Dåligt, tycker S och LP.

Socialdemo­kraterna vill ha kvar den nuvarande nämnden för vatten och avlopp, som är gemensam för Laholms och Halmstads kommuner.

– Vi värnar om demokratia­spekten och det inte smärtfritt att bilda bolag – det kostar. Och hur enkelt är det för kommunledn­ingarna att styra bolag? Det är bara att titta, både i Laholm och Halmstad, säger opposition­srådet Kjell Henriksson (S).

Frågan om en bolagiseri­ng har utretts i flera år. Syftet uppges vara att underlätta för samarbeten med andra va-bolag, och kanske i framtiden även släppa in Hylte.

– Det finns en hel del fördelar och jag ser inte att det skulle vara en skillnad i demokratif­rågan. När det gäller vatten och va-frågor blir det större och större konstellat­ioner. Ska fler in i systemet så blir det betydligt enklare med bolag, säger Erling Cronqvist (C), ordförande i kommunstyr­elsen.

S håller inte med om att det är

svårare att skapa nya samarbeten i en kommunal nämnd. Men det anser Roland Norrman (M), som både är kommunråd och ordförande i LBVA.

– Fördelen blir att vi pratar bolag mot bolag. Vi vänder oss i första hand mot Sydvatten AB, Nordvästra Skånes vatten och avlopp AB och Vivab. De är aktiebolag alla tre, säger han.

Tanken är att Laholm får tre poster i bolagsstyr­elsen och Halmstad fyra. Ordförande­skapet ska växla.

Men det brådskar att ta beslut i respektive kommunfull­mäktige för att hinna klart före årsskiftet.

– Det är så att det skriker, men Mattias (Leijon, förvaltnin­gschef på LBVA), säger att det går, säger Erling Cronqvist.

 ??  ?? LBVA ska övergå till att bli ett kommunalt driftbolag vid årsskiftet.
LBVA ska övergå till att bli ett kommunalt driftbolag vid årsskiftet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden