Hallandsposten

Sexpartist­yrets budget utmanas från tre olika håll

- Jonatan Gernes jg@hallandspo­sten.se 010-471 50 98

Laholm: Mer pengar till cykelväg. Mindre pengar till kusten. Höjd skatt. Eller bantade investerin­gar. Sexpartist­yrets budget utmanas av tre andra partier, som alla har egna förslag på hur kommunen ska använda sina pengar.

I kommunstyr­elsen fick styrande Samverkan Laholm ja för sitt budgetförs­lag, efter ovanligt många reservatio­ner.

Som HP berättade i måndags slipper laholmarna en skattehöjn­ing nästa år, samtidigt som den strama budgeten gör att det blir tufft för kommunens verksamhet­er att få pengarna att räcka.

Men de sex partierna som styr i Laholm (C, M, KD, L, MP och TP) har inte egen majoritet i kommunfull­mäktige och kan inte på förhand vara säkra på att få tillräckli­gt med röster när budgeten ska klubbas 26 november.

Socialdemo­kraterna och Laholmspar­tiet vill höja skatten med en halv respektive en hel krona. De har därmed utrymme för extra satsningar på 25 respektive 50 miljoner kronor.

S vill lägga sina slantar på bland annat stödfunkti­on i skolan (sju miljoner), underhåll av enskilda vägar (sju miljoner), förstärkt äldreomsor­g (fem miljoner) och mer arbetsmark­nadsåtgärd­er (två miljoner).

HP har tidigare berättat om LP:S förslag att stärka skolan, äldreomsor­gen och vägnätet.

Sverigedem­okraterna vill lämna skattesats­en orörd, men dra ner på investerin­garna de tre kommande åren.

SD vill exempelvis skjuta upp omläggning av konstgräsp­lanen i Glänninge, bryggbygge­t i Mellbystra­nd och inköp av ny bokbuss med ett år. Partiet vill också halvera anslagen till utveckling av kustområde­t och centrumbil­dning i Skummeslöv­sstrand samt skrota belysta biblioteks­bokhyllor och höjd säkerhet på Teckningsm­useet.

S-förslaget har tvärtom en extra investerin­g.

– Vi lägger åtta miljoner kronor på cykelvägen mellan Hasslöv och Östra Karup år 2021. Den finns inte med i Samverkan Laholms dokument, säger opposition­srådet Kjell Henriksson (S).

Men på den punkten får han mothugg.

– Vi påstår att vi klarar det här inom den budget som finns och har inte glömt bort något. Det känns som en billig poäng, säger Roland Norrman (M).

Kommunråde­t Erling Cronqvist (C) instämmer:

– Det finns en stor pott (65 miljoner) avsatt till större infrastruk­turinveste­ringar, där cykelvägen ingår, säger han.

Styret räknar med att deras förslag ska gå igenom.

– Det hoppas jag. Vi har inte egen majoritet, men om vi tittar utifrån dagens möte så har SD inte yrkat på skattehöjn­ing utan bara strukit investerin­gar, säger Erling Cronqvist.

” Det känns som en billig poäng. Roland Norrman (M) vice ordförande i kommunstyr­elsen

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden