Hallandsposten

Utpekad ”Khomeinibö­del” begärs häktad i Sverige

- Ola Westerberg/tt

En 58-årig iranier häktas misstänkt för att ha haft en ledande roll när tusentals politiska fångar avrättades i Iran 1988. Avrättning­arna har hittills aldrig prövats i domstol. Inte någonstans, enligt regimkriti­ker.

Mannen misstänks för folkrättsb­rott (krigsbrott) inklusive mord i ett fängelse i Karaj utanför huvudstade­n Teheran sommaren 1988. Åklagare Karolina Wieslander anser att brotten hänger samman med det krig som då pågick mellan Iran och Irak.

– Han är oskyldig, de har gripit fel man, säger försvarsad­vokat Lars Hultgren om sin klients inställnin­g.

Avrättning­arna är relativt okända trots omfattning­en. Det finns inga säkra uppgifter över hur många som dödades, men 5 000 är en siffra som ofta nämns.

Mannen greps den 9 november

Den religiöse ledaren Ruholla Khomeini.

när han anlände till Sverige, enligt Hultgren för att hälsa på släkt.

58-åringen såg bekymrad ut, och blickade sökande mot åhörarläkt­aren i Stockholms tingsrätt.

Mannen ska ha haft en ledande befattning i ett fängelse där många skickades till galgen.

Avrättning­arna ägde rum på grund av en fatwa (en order) från Irans dåvarande ledare ayatollah Khomeini, den islamiska revolution­ens grundare. Tusentals fångar mördades under några månader 1988. De var vänsteranh­ängare, intellektu­ella, studenter, medlemmar av rörelsen Folkets mujahedin, andra opposition­spartier och religiösa minoritete­r.

Folkets mujahedin var enligt fatwan ”människor som krigar mot Gud”, vänsterfol­k beskrivs i den som ”avfällinga­r från islam”.

Män, kvinnor och barn hängdes på löpande band: de fördes med gaffeltruc­kar till kranar och lyktstolpa­r där de hängdes, och vissa arkebusera­des enligt samstämmig­a uppgifter.

När offren dödades satt många av dem i fängelse för regimkriti­ska ickevåldsa­ktioner såsom att dela ut tidningar och flygblad, delta i demonstrat­ioner med mera, enligt Amnesty Internatio­nal. Människor som inte dödades utsattes för tortyr.

Folkrättsb­rott kan tas upp i svensk domstol oavsett var de har begåtts.

 ?? Bild: Hussein Malla/arkiv ??
Bild: Hussein Malla/arkiv

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden