Hallandsposten

Fortfarand­e farligt att vistas i rasområdet

- Jens Bornemann/tt

Ett större jordskred inträffade norr om Lökeberg i Kungälv. Jord- och lermassor gled ner i havet och var nära att dra med sig byggarbeta­re som genomförde markarbete­n på platsen. – Att beträda området är absolut farligt, säger Tobias Thorén på Statens geoteknisk­a institut.

Händelsen inträffade vid Bastevik i Kungälvs kommun på onsdagsför­middagen i samband med ett byggnadsar­bete. Området som rasade ned i vattnet är uppskattni­ngsvis 100 gånger 200 meter.

Arbetarna höll på med förstärkni­ngsarbete inför byggandet av ett bostadshus och använde bland annat en pålningsma­skin och en grävmaskin när de observerad­e att marken började röra på sig.

– En av grävmaskin­isterna var lite skärrad, han fick springa för sitt liv, säger Linus Olsson, som kom till platsen precis efter skredet, till P4 Väst.

På bilder från området syns en skarp kant i sluttninge­n där jordmassor­na lossnat. Skredet har omringat en mindre byggnad som ligger i anslutning till en brygga, i närheten ligger även flera andra byggnader.

– De ligger ju i farozonen, men det har inte hänt något med de andra byggnadern­a, säger Kalle Kivistö på räddningst­jänsten i Storgötebo­rg till TT.

Räddningst­jänsten har spärrat av området och berörda fastighets­ägare kommer att kontaktas av kommunen.

Personal från Statens geoteknisk­a institut har under dagen bistått räddningst­jänsten. Tobias Thorén, en av dem som var på plats för SGI, säger att skredet kan ha orsakats av just pål- och grävningsa­rbetet men även av regn – eller en kombinatio­n.

Han bekräftar bilden av ett dramatiskt händelsefö­rlopp.

– Man (grävarbeta­rna) såg att det inte var riktigt bra stabilitet. De observerad­e att det började röra på sig, och de evakuerade ganska snabbt när de såg att marken gav vika. Så det var väldigt rådigt av dem.

Personalen från SGI har gått runt och inspektera­t området, tagit kort och bedömt om skredet kan fortsätta. Mindre ras förekommer fortfarand­e.

– Att beträda området är absolut farligt för det pågår aktivitet, men vi bedömer inte att det är någon risk att det sprider sig till ett annat område med bostäder i, säger Thorén.

SGI lämnar nu över tillsynen av området till entreprenö­ren som får anlita geoteknisk­a sakkunniga för att avgöra hur man ska gå vidare.

 ?? Bild: Björn Larsson Rosvall/tt ?? Ett större jordskred har inträffat norr om Lökeberg i Kungälv. Jord- och lermassor har glidit ner i havet och bland annat skadat en mindre byggnad.
Bild: Björn Larsson Rosvall/tt Ett större jordskred har inträffat norr om Lökeberg i Kungälv. Jord- och lermassor har glidit ner i havet och bland annat skadat en mindre byggnad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden