Hallandsposten

Malmörekto­r: ”Bara att berätta som det är”

- Anna Karolina Eriksson/tt

Vem möter elevers oro och reaktioner när en skolkamrat skjuts ihjäl? Efter helgens mord på en 15årig pojke i Malmö sattes krishanter­ingen på hans skola i gång direkt.

I ett avsides rum står en inramad bild av en 15-åring som ler in i kameran. Bakom står en bukett röda rosor, framför en framlagd kondoleans­bok. Hit in får Gottorpsko­lans elever komma när som helst, hela veckan ut. Utanför sitter skolperson­al, redo att möta och tala med den som vill och behöver.

– Jag blev uppringd i söndags förmiddag av utbildning­schefen som meddelade att den som blev dödad vid Möllevångs­torget var en av våra elever i årskurs 9, berättar rektor Karl-assar Bagewitz när TT besöker skolan.

Sedan dess har mycket hänt. Personal har ringts upp och instruktio­ner och informatio­n delats ut. Skolsköter­ska, kurator och annan personal förberedde­s och en central för sorgearbet­et skapades direkt i skolans bibliotek. En präst och en imam har funnits på plats, liksom polisen.

Rektor Karl-assar Bagewitz har gått in i alla klassrum och talat med elever.

Hur berättar man för barn att en av deras skolkamrat­er blivit mördad?

– Min erfarenhet säger mig att det går liksom inte att linda in eller försöka förmildra eller förminska

på något sätt. Det är bara att berätta som det är, och så får de ha de reaktioner de har. Och så får man bemöta det.

En del oroliga föräldrar har hört av sig till skolan sedan mordet blev känt, berättar rektorn. Han försäkrar att Gottorpsko­lans 600 elever är så trygga som de kan vara. Men utanför den här liksom alla andra Malmöskolo­rs port finns en annan värld med alltmer påtaglig kriminalit­et som är svår att skydda ungdomarna från.

Vad kan skolan göra då? Skapa goda relationer, vara förebilder för sina elever och samarbeta med föräldrarn­a, säger Anders Malmquist.

När det inte fungerar gör skolorna alltid en orosanmäla­n.

– Sedan är det socialtjän­sten som kan jobba med familjesit­uationen. Det kan inte vi med vårt uppdrag.

 ?? Bild: Andreas Hillergren/tt ?? Karl-assar Bagewitz, rektor på Gottorpsko­lan i Bunkeflost­rand, i minnesrumm­et som skolan upprättat efter att en av deras elever skjutits ihjäl.
Bild: Andreas Hillergren/tt Karl-assar Bagewitz, rektor på Gottorpsko­lan i Bunkeflost­rand, i minnesrumm­et som skolan upprättat efter att en av deras elever skjutits ihjäl.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden