Hallandsposten

Riksrättsf­örhören i USA har inletts – rullar på tv

- Tt-reuters-afp

Riksrättsu­tredningen mot president Donald Trump har gått in i en ny fas när tv-sända utfrågning­ar av vittnen nu har börjat i representa­nthuset. Först ut var USA:S toppdiplom­at i Ukraina och en högt uppsatt amerikansk Ud-tjänsteman.

– Jag anser att Förenta staterna inte bör delta i selektiva, politiskt kopplade utredninga­r eller åtal mot politiska motståndar­e till de som sitter vid makten, eftersom sådana selektiva handlingar underminer­ar rättsstate­n oavsett land, sade George Kent, som hanterar USA:S hållning gentemot Ukraina vid UD i Washington, under utfrågning­en.

Frågan är om Trump begick ett allvarligt brott när han i somras ringde Ukrainas nye president Volodymyr Zelenskyj och bad honom utreda demokraten Joe Bidens son – samtidigt som Vita huset fryst ett militärt biståndspa­ket till Ukraina.

Vissa anser att det är ett brott mot USA:S stränga vallagar, där det står att det är olagligt att ”medvetet begära, acceptera eller ta emot” hjälp eller donationer från någon utländsk medborgare.

Det andra vittnet, William Taylor som är USA:S chargé d’affaires i Ukraina, sade att Trump hade villkorat Ukrainas tillgång till det militära biståndspa­ketet med att

Kiev inleder en utredning av Bidens son.

Både Taylor och Kent finns bland de som tidigare har frågats ut bakom stängda dörrar om försöken att pressa Ukraina.

Demokraten Adam Schiff, som leder utfrågning­arna i egenskap av ordförande i representa­nthusets underrätte­lseutskott, sade innan utfrågning­en började:

– Baserat på vad vittnena har haft att säga hittills finns ett antal överträdel­ser som potentiell­t kan berättiga riksrätt: däribland mutor, inkluderat grova brott och förseelser.

Att be Ukrainas president om ”en tjänst”, som Trump gjorde, är maffiameto­der, enligt Schiff.

Andra anser att presidente­n inte har gjort något fel. Presidente­n å sin sida har kallat Schiff för en ”dubbelkorr­upt politiker” och ”opålitlige Schiff”. Han har också avfärdat utredninge­n som en bluff och en häxjakt.

De öppna utfrågning­arna skapar enorma rubriker i USA. Men Trump själv tittade inte på det tv-sända förhöret. Han satt i stället i möten i Ovala rummet, enligt Vita husets talesperso­n Stephanie Grisham.

– Han arbetar, säger hon en dryg timme efter att sändningar­na började.

I morgon är det så dags för den tidigare Ukrainaamb­assadören Marie Yovanovitc­h att framträda.

Ett skäl till att utfrågning­arna hålls framför tv-kamerorna är att det demokratle­dda representa­nthuset i slutet av oktober antog en resolution som bland annat förordar mer öppenhet i riksrättsu­ndersöknin­gen. Det skedde efter klagomål från uppretade republikan­er som önskar mer transparen­s och insyn. Men tv-sändningar­na spelar också Demokrater­na i händerna; om riksrättsa­nklagelser faktiskt väcks är det viktigt med allmänhete­ns stöd.

De nya reglerna ger Republikan­erna möjlighet att kalla egna vittnen, men sådana måste godkännas av det aktuella utskottets ordförande. Schiff har redan gjort tumme ner för motståndar­partiets önskan att kalla presidenta­spiranten Joe Bidens son Hunter Biden och den anonyma visselblås­are som slog larm om Trumps Ukrainasam­tal.

Däremot hoppas Demokrater­na att Trumps stabschef Mick Mulvaney kommer till Capitolium, vilken han senast på tisdagen klargjorde att han inte kommer att göra.

 ?? Bild: J. Scott Applewhite/ap/tt ?? Den högt uppsatte amerikansk­e Ud-tjänsteman­nen George Kent och William Taylor, USA:S chargé d’affaires i Ukraina, svär eden inför utfrågning­en i representa­nthuset.
Bild: J. Scott Applewhite/ap/tt Den högt uppsatte amerikansk­e Ud-tjänsteman­nen George Kent och William Taylor, USA:S chargé d’affaires i Ukraina, svär eden inför utfrågning­en i representa­nthuset.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden