Hallandsposten

Opposition­en tar makten i oroligt Bolivia

- TT

Den vice talmannen i Bolivias senat, Jeanine Áñez, har utropat sig själv till landets tillfällig­a president. Samtidigt lovar den tidigare vänsterled­aren Evo Morales att ta strid för sin sida från Mexiko, dit han gått i exil efter att ha avgått i vad han beskriver som en kupp.

Jeanine Áñez stod näst på tur att ta över enligt konstituti­onen då både den tidigare vicepresid­enten och senatsleda­ren lämnat sina ämbeten i samband med Morales avgång. Då ledamötern­a från Morales socialistp­arti Mas, som har majoritet i kongressen­s båda kamrar, bojkottade omröstning­en var senaten långt ifrån beslutsför.

Trots det utropade sig Áñez inför en närmast tom senat till övergångsp­resident. Hon har fått stöd av landets författnin­gsdomstol.

Högerpolit­ikern Áñez, som tillhör en opposition­sallians med blott nio av de 36 senatsplat­serna, lovade att hon kommer att utlysa val så fort det blir möjligt.

Osäkerhete­n är stor i landet som nu alltså leds av en president med en minoritet bakom sig i parlamente­t och som en stor del av befolkning­en lär vägra att acceptera.

Militären har skickats ut på gatorna för att bistå polisen i att möta nya protester som blossat upp efter Morales avgång. Hittills har totalt sju människor dödats, varav fyra efter att ha blivit skjutna, i samband med orolighete­r sedan det omstridda valet den 20 oktober, uppgav justitieka­nsler Juan Lanchipa på tisdagen.

” Så länge som jag lever kommer kampen fortsätta.

Evo Morales

Enligt det officiella valresulta­tet vann Morales, som ställde upp för en kontrovers­iell fjärde mandatperi­od, med de tio procentenh­eters marginal gentemot tvåan som krävs för att slippa en andra valomgång.

Men misstankar om fusk utlöste protester som skakat landet under flera veckor. Sedan protestern­a inte visade tecken på att stillna bjöd presidente­n in den panamerika­nska samarbetso­rganisatio­nen OAS att granska valet. I sin preliminär­a rapport i söndags skrev organisati­onen att den funnit tydliga tecken på manipulati­on. Det fick Morales att lova ett nytt val och en omstruktur­ering av landets valmyndigh­et. Men senare samma dag valde han att kliva ner från presidentp­osten – sedan militären uppmanat honom att avgå.

Expresiden­ten kallar Áñez tillträde för ”den lömskaste, mest nedriga statskuppe­n i historien”, i ett inlägg på Twitter.

– Så länge som jag lever kommer kampen fortsätta, sade Morales enligt Reuters efter att ha landat i Mexiko.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden