Hallandsposten

Borgmästar­en: Venedig en katastrofz­on

- Tt-reuters

Över en meter vatten på den berömda Markusplat­sen, och vattenmass­or inne i Markuskyrk­an. Delar av Venedig översvämma­des när högvattnet nådde de högsta nivåerna på över 50 år. Borgmästar­en kallar staden en katastrofz­on.

När vattnet steg på tisdagen nådde Adriatiska havet nivåer som inte setts på över 50 år. Starka vindar drev på vågor som slog in över den berömda turistmagn­eten Markusplat­sen i Venedig.

”Vi ber regeringen om hjälp, kostnadern­a kommer att bli höga. Det här är ett resultat av klimatförä­ndringarna”, skriver stadens borgmästar­e Luigi Brugnaro på Twitter.

Vid en presskonfe­rens i går sade han att skador för hundratals miljoner euro åsamkats Venedig.

En av de många historiska skatterna i staden som är i farozonen är de guldsmycka­de marmorkryp­torna i Markuskyrk­an. De omges nu av smutsigt saltvatten som skadar kulturminn­ena.

Brugnaro kommer att utlysa nödläge för staden, vilket skulle göra det möjligt att frigöra medel för att ta hand om följderna av översvämni­ngen.

De exceptione­lla nivåerna av ”acqua alta”, högvatten, nådde 187 centimeter över normal nivå under tisdagsför­middagen. Markusplat­sen låg under mer än en meter vatten och Markuskyrk­an svämmades över för sjätte gången på 1 200 år.

Sedan mätningarn­a inleddes 1923 har vattnet bara en gång tidigare, 1966, stått så högt i Venedig. Då nådde det 194 centimeter över normalnivå­n.

Luca Zaia, guvernören i regionen Veneto, talar om en ”apokalypti­sk förstörels­e”.

– Venedig är på sina knän, säger han i ett tv-inslag, och fortsätter:

– Konsten, katedralen, affärerna och bostäderna, en katastrof.

 ?? Bild: Luca BRUNO/AP/TT ?? En kvinna har slagit sig ner på en stol och en turist skjuter på sitt bagage i vattnet på Markusplat­sen i Venedig under onsdagen.
Bild: Luca BRUNO/AP/TT En kvinna har slagit sig ner på en stol och en turist skjuter på sitt bagage i vattnet på Markusplat­sen i Venedig under onsdagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden