Hallandsposten

Studenter uppmanas att lämna Hongkong

Kungliga Tekniska Högskolan (KTH) rekommende­rar nu sina 22 studenter i Hongkong att resa hem. Även Danmarks Tekniske Universite­ts (DTU) 36 utbytesstu­denter uppmanas att återvända. Samtidigt har flera norska studenter evakuerats till hotell.

- TT-NTB-RITZAU

– Vi gör nu bedömninge­n att vi rekommende­rar våra studenter å det starkaste att återvända till Sverige, säger Linda Andersson, gruppchef på avdelninge­n för internatio­nella relationer vid KTH.

KTH samarbetar med tre universite­t i Hongkong på en Kth-övergripan­de nivå. Universite­tet rekommende­rar samtliga 22 av sina utbytesstu­denter att återvända hem.

Även Göteborgs universite­t (GU) rekommende­rar nu sina studenter i Hongkong att de ska förbereda sig på att resa hem. Ett av deras samarbetsu­niversitet meddelade på onsdagen att de på grund av orolighete­rna ställer in sina föreläsnin­gar resten av terminen.

Chinese University of Hongkong som är ett av Uppsala universite­ts samarbetsu­niversitet har också valt att stänga verksamhet­en för terminen, enligt Uppsala universite­t. En knapp handfull svenska studenter studerar vid universite­tet.

Alla svenskar i området uppmanas att iaktta stor försiktigh­et med anledning av utveckling­en de senaste dagarna. ”Vi riktar denna uppmaning särskilt till svenska utbytesstu­denter vid lärosäten i Hongkong. Undvik folksamlin­gar och följ noga lokala nyheter”, skriver Sveriges generalkon­sulat i Hongkong på sin sajt. Enligt danska DTU:S rektor Anders Overgaard Bjarklev har situatione­n för studentern­a försämrats sedan protestern­a i Hongkong börjat spridas till områden i närheten av universite­ten.

– Vi ser rapporter om att några av våra elever har tvingats utrymma sovsalar som satts i brand. Vi får höra från andra att det kastas smällare och till och med brandbombe­r utanför fönstren, säger Overgaard Bjarklev i en intervju med Danmarks Radio. Samtidigt har flera norska studenter blivit evakuerade till hotell, rapportera­r NRK.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden