Hallandsposten

Australien kan andas ut något

140 bränder att släcka och över en miljon hektar att rensa upp. Men i eldhärjade New South Wales i Australien kan räddningst­jänsten äntligen pusta ut lite.

- Tt-afp-reuters

Delstaten New South Wales i Australien tog ett djupt andetag när onsdagen började gry. Den så fruktade tisdagen hade passerat och med den de allra värsta farhågorna.

Räddningst­jänsten kunde rapportera 140 pågående bränder, men svalare vindar svepte fram och i mångmiljon­staden Sydney nedgradera­des faran för nya bränder från de senaste dagarnas ”katastrofa­la” risk till ”mycket hög”.

Under tisdagen rasade över 200 bränder, och sammanlagt 50 hus förstördes helt eller delvis. Runt 20 personer skadades, men inga dödsfall rapportera­des. Totalt har 1,1 miljoner hektar brunnit i delstaten.

Fokus riktas nu mot delstaten Queensland, norr om New South Wales, där myndighete­r och räddningst­jänst rustar för nödläge.

En pilot skadades när hans helikopter kraschade under släcknings­arbetet vid branden vid Pechey. Skadeläget beskrivs som stabilt. Branden i Pechey startade under tisdagen och fortsätter att förvärras.

I båda delstatern­a utreder polisen ett antal bränder som misstänks vara anlagda. Fyra personer i New South Wales är misstänkta för att ha brutit mot det totala brandförbu­det.

– Man måste ha bott i en bubbla på Mars om man i går inte visste att vår delstat var i stor fara, säger Shane Fitzsimmon­s, chef för räddningst­jänsten i New South Wales, och varnar samtidigt för att det relativa lugnet är bedrägligt.

Till helgen väntas på nytt höga temperatur­er och med dem åter högre risk för bränder.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden