Hallandsposten

Ingen kall bearnaises­ås fick full pott

Kall, färdig bearnaises­ås är snart lika förknippad med helg som lördagsgod­is. Det finns en uppsjö av olika varianter. Vi har låtit vår konsumentp­anel testa nio olika ”klassiska” såser, utan någon extra kryddning.

- Gabriella Mohoff gabriella.mohoff@gp.se

Att bara äta ren bearnaises­ås, utan tillbehör, och därefter bedöma smak, lukt och konsistens är inte det lättaste. Konsumentp­anelen tog sig dock an uppgiften med stort allvar, även om det inlednings­vis skojades en del om att de saknades oxfilé och ett glas vin på bordet.

Flera i panelen brukar köpa de färdiga såserna och tyckte därför att smaktestet var extra intressant. Över lag tyckte testarna att flera såser höll måttet, vilket Micael Pettersson redan konstatera­t innan.

– Det finns en del riktigt bra färdiga såser faktiskt, sa han och han var en av de som hade en av de två topplacera­de såserna som favorit.

Ingen av de färdiga såserna lyckades dock kamma hem full pott i betyget, men två såser fick betyget fyra fyrar. Coops bearnaises­ås hamnade hårfint före Lidls Vitakrone bearnaises­ås, men det var så jämnt mellan de två att båda landade samma betyg.

”Bra balans mellan smak, konsistens och utseende. Tas väl emot av smaklökarn­a”, skrev Eric Lindblad, om Coops sås, i sitt protokoll.

Sist, utan någon större konkurrens, hamnade testets enda ekologiska bearnaises­ås, den från Garant.

”Smakar ej bearnaise, har en otäck, konstgjord smak”, skrev Stig Jarlevik om såsen i sitt protokoll.

Britt-marie Persson tyckte att det framförall­t var smaken som skiljde såserna åt och att de var ganska lika i konsistens­en. Hon var dock en av få som gillade testets förlorare, Garant. Och det var just en konsistens­detalj som tilltalade henne.

”Bra dragonsmak, känslan av örtkonsist­ensen som jag inte fann i någon annan. Kände verkligen bitarna och det stack ut”, skrev hon i sitt protokoll.

Christer Tuomivuo var en av paneldelta­garna som gärna gör egen bearnaises­ås lite då och då, medan Ally Pilroth i stort sett bara äter den typen av sås om hon går på restaurang.

– Det är väldigt mycket kalorier i den, konstatera­de hon krasst.

Och det stämmer förstås. De fetaste av de testade såserna har ett kaloriinne­håll på 700 kilokalori­er per 100 gram, vilket ger ungefär 140 kcal per rågad matsked sås.

Den magraste såsen, Biggans, innehåller 495 kcal per 100 gram, vilket ger ungefär 100 kcal per rågad matsked.

 ??  ?? Fullt fokus. Konsumentp­anelens medlemmar tog sig an den svåra uppgiften, att provsmaka nio olika bearnaises­åser utan tillbehör, med full koncentrat­ion. Efter testet var alla överens om att det saknades en köttbit och kanske lite vin.
Fullt fokus. Konsumentp­anelens medlemmar tog sig an den svåra uppgiften, att provsmaka nio olika bearnaises­åser utan tillbehör, med full koncentrat­ion. Efter testet var alla överens om att det saknades en köttbit och kanske lite vin.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden