Hallandsposten

Börek som kan ta en tillbaka till Turkiet

Alexandra Zazzi svarar på frågor om mat och recept

- Mejla till mat@gp.se eller skriv till konsumentr­edaktionen GP, 405 02 Göteborg

Hej Alexandra!

Jag har besökt Turkiet ett flertal gånger och har en restaurang med smårätter jag alltid går tillbaka till. Det är en speciell rätt som lockar mig. Den söker jag upp flera gånger jag är där. Min fru skojar med mig om detta men är helt på det klara med att det är något exceptione­llt gott med denna smak.

Så nu till ett försök av beskrivnin­g av rätten. Det är spröda rullar med någon slags bakad krispig deg som håller ihop det hela. De går att äta med händerna (vilken de flesta omkring gör), genom att ta och doppa i rödsås men vi använder bestick, lite kladdigt är det. De är storleksmä­ssigt som våra ”dammsugare” (godis alltså). Inuti är det grönt och vitt, vi frågade och de sa två sorters spenat, örter, ost, potatis och sedan visste de inte vad det andra hette och vilka örter. De påminner om vårrullar

men är öppna på sidorna. Såsen är nog tomat och något annat, inte jättestark­t.

Vad säger du Alexandra? Blir du klok av detta? Tror du att du kan ge dig i kast med ett recept? Kan vara kul att ge sig i lag och försöka själv. Med vänlig hälsning Stig (och Marianne hälsar så gott)

Hej på er!

Tack för en härlig fråga där jag verkligen märker att du har smakat i sinnet och minnet för att beskriva din upplevelse för mig. Det är charmen med älskade maträtter, den sinnesstäm­ning vi kan skicka oss själva till genom att blunda och tänka.

Spontant när jag hör din beskrivnin­g så tänker jag att ni ätit Sigara Börek. Det finns flera sorters Börek med olika fyllningar och olika utseenden oftast beroende på kocken och området man befinner sig i. Så det är inte hugget i sten att man skall

göra på något exakt vis. Jag skall försöka ge ett recept baserat på de uppgifter du gett mig.

När det gäller två sorters spenat tänker jag mig att det är dels vanlig spenat men även mangold, en kålsort som används mycket i Medelhavet. Osten är troligen en variant av feta eller liknande. I Turkiet kan man köpa vit ost i lag på burk, den görs ofta på får eller get och är mildare än feta. Går man till asiatiska butiker eller vissa större välsortera­de butiker hittar man det, när man ändå är där kan man köpa filodeg. Man kan använda lite olika sorter men yufkadeg är det rätta, triangelfo­rmade filodegspl­attor som man fyller och försluter. (Finns färska och frysta). Jag använder även vårrullede­gplattor och vanlig filodeg om jag inte hittar exakt rätt sort. Och nu till ett försök på receptet, hoppas det smakar.

Sätt ugnen på 200 grader. Lägg ut degbitarna, lägg i en klick smet i varje och rulla samman, rulla breda sidan mot den smala. Pensla lite vatten på flärpen så den försluter. (smaksak om man vill försluta dem vid sidorna eller ej).

Lägg ut på en ugnsplåt med bakplåtspa­pper under och pensla på smör/oljablandn­ingen, avsluta med att strö över sesamfrön. Baka i ugnen 15–20 minuter tills de är gyllene.

Servera ljumna med såsen.

Dippsåsen:

Skala och finhacka löken, låt svettas i olivoljan tillsamman­s med finhackad chili och 1 krm paprikapul­ver. Häll i tomaterna och paprikan, låt sjuda 20 minuter. Mixa slätt med mixerstav och smaka av med salt, peppar och eventuellt mer rökt paprikapul­ver. Låt svalna, servera rumstemper­erad.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden