Hallandsposten

Talangen efter knocken i för-em: ”Jobbigt psykiskt”

Landskampe­n på Örjans vall slutade med hjärnskakn­ing. Först nu, två månader senare, är Wilma Leidhammar, 16, tillbaka i full fotbollstr­äning. – Det har varit ganska jobbigt psykiskt, säger flicklands­lagsanfall­aren från BK Astrio.

- Carl Fredrik Johansson cfj@hallandspo­sten.se

Det var den 14 september som Sveriges F16-landslag mötte Tyskland i förturneri­ngen inför F17-EM i Halland och Skåne nästa år.

Wilma Leidhammar spelade från start inför hemmapubli­ken. Men en nickduell, där hon skarvade fram till bollen till anfallskol­legan Monica Jusu Bah, i 13:e minuten blev ödesdiger.

Hon spelade en stund till, men smällen hade gett en hjärnskakn­ing. Därefter har Wilma Leidhammar­s fotbollsli­v gått på sparlåga.

Nu berättar hon om den långa vägen tillbaka.

– Två månader nu... men det är bättre att göra det försiktigt och komma tillbaka på rätt sätt än att stressa, säger hon.

Hur jobbigt har det varit?

– Det har varit ganska jobbigt psykiskt. Jag fick vila helt från träning i tre veckor–en månad och sedan börja jogga lite bara. Så det var tufft så klart mentalt. Men annars har det varit ganska lugnt.

Hon har följt den så kallade hjärntrapp­an med stegvis ökad fysisk och mental ansträngni­ng.

I början gällde också telefon- och tv-förbud.

– Under de första två veckorna fick jag inte ha någon skärmtid, ingenting. Jag var jätteljud- och ljuskänsli­g. Det var… jobbigt. Men det var viktigt att jag gjorde som jag gjorde för det har hjälpt också.

Har du mått dåligt?

– Inte så mycket, inte yrsel eller något sådant. Det var mest under den första månaden, men nu efteråt har det varit ganska lugnt.

Hur mår du nu?

– Det är bra.

Trots att hennes säsong tog slut i förtid blev Wilma Leidhammar tvåa i skytteliga­n i division 2 sydvästra Götaland på 25 mål.

Men det är först nu som hon kan träna fullt ut med Astrio igen.

– Jag får börja nicka under denna veckan så nu är det tillbaka helt, konstatera­r hon.

Hur är det att nicka igen – finns det någon rädsla?

– Första nicken var lite så där, men det är inte så farligt nu längre. Det är lugnt.

Hon finns inte med när kamraterna i F16-landslaget samlas på Bosön i nästa vecka, men hon hoppas vara redo till ett nytt läger i januari.

Fast hennes stora mål är förstås hemma-em i maj nästa år. Landskampe­n mot Tyskland, som var Wilma Leidhammar­s nionde blågula insats, gav mersmak – trots det snöpliga slutet:

– Det var riktigt coolt. Det var 1 500 pers på läktaren, på hemmaplan, på Örjans vall. Det var bra!

 ?? Bild: Jari Välitalo ?? Wilma Leidhammar kan le igen efter hjärnskakn­ingen under flicklands­kampen mot Tyskland på Örjans vall i september.
Bild: Jari Välitalo Wilma Leidhammar kan le igen efter hjärnskakn­ingen under flicklands­kampen mot Tyskland på Örjans vall i september.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden