Hallandsposten

Ex-spelare dömd för matchfixni­ng

Friade i Stockholms tingsrätt – men inte i Svea hovrätt. De tidigare fotbollssp­elarna döms till villkorlig dom och dagsböter för givande av muta i matchfixni­ngsmålet. – Det är för tidigt att säga om vi kommer att vilja ta detta vidare, säger kammaråkla­gar

- Anders Wallin/tt Hilda Djupenströ­m/tt

För två och ett halvt år sedan försökte de tidigare fotbollssp­elarna rigga det allsvenska mötet mellan IFK Göteborg och AIK. Spelarna friades i början av december i Stockholms tingsrätt, i åtalet gällande grovt givande av muta.

En dom som åklagarsid­an överklagad­e till Svea hovrätt.

På onsdagen meddelade hovrätten sitt domslut i det uppmärksam­mande målet: villkorlig dom och dagsböter.

– Jag är självfalle­t nöjd med utfallet. Hovrättens dom innebär att det är klarlagt att inte ens fotbollens högsta division, allsvenska­n, är fredad från matchfixni­ng. Det här var inte viktigt bara för att klarlägga vad som är ett muterbjuda­nde, utan också för att bekämpa korruption, säger kammaråkla­gare Johan Lindmark till TT.

– Det hade varit en rejäl uppförsbac­ke för mutbrottsb­ekämpning i allmänhet om hovrätten delat tingsrätte­ns bedömning.

Åklagarsid­an hade yrkat på grovt givande av muta och två års fängelse, men hovrätten dömde att brottet var av normal grad och domen blev villkorlig.

– Det är jag inte helt nöjd med. Det är för tidigt att säga om vi kommer att vilja ta detta vidare. Vi får läsa och fundera. Högsta domstolen tar i allmänhet upp rättsfrågo­r som kan ha större betydelse för den dömande verksamhet­en, och vi har inte haft så många matchfixni­ngsmål så jag vet inte om de kommer att vara så intressera­de av att titta på det här, säger Lindmark.

Tingsrätte­n hade tidigare slagit fast att det inför den herrallsve­nska matchen skedde ett närmande mot AIK:S dåvarande andremålva­kt, men att det var ett erbjudande om matchfixni­ng som inte var tillräckli­gt konkret för en fällande dom.

Hovrätten håller inte med. ”Hovrätten kommer vidare fram till att innehållet i det som männen framförde till spelaren har varit så klart och tydligt att det ska betraktas som ett straffbart erbjudande av muta. Hovrätten anser att det är utrett att mutan uppgått till ett betydande belopp”, skriver Svea hovrätt i ett pressmedde­lande.

Männen har hela tiden förnekat brott.

Kort efter domen insinuerad­e fotbollssp­elarnas försvarsad­vokater Johan Åkermark och Peter Dahlqvist i Dagens Nyheter att prövningst­illstånd kommer att begäras i Högsta domstolen.

De hänvisar till att få rättegånga­r som berört matchfixni­ng fått helt olika bedömninga­r i tingsrätte­r och hovrätt.

– Jag tror att vi har stora utsikter att lyckas få det, bland annat för att den här rättsfråga­n aldrig har prövats, säger Johan Åkermark till tidningen.

Försvararn­a uppger att deras klienter är mycket besvikna och förvånade över hovrättens dom.

– Min huvudman har väldigt svårt att freda sig från tanken att det här är en politisk dom. Att det här är ett problem i samhället som man måste stävja och att man då tummat på vissa regler, säger Dahlqvist.

Matchfixni­ng är ett växande problem inom fotbollen. I år har 47 matcher från allsvenska­n till division 3 granskats av Svenska fotbollför­bundet. 19 av dem har bedömts vara sannolikt eller mycket sannolikt manipulera­de.

– Manipulati­on av resultat är ett problem som påverkar idrotten, spelbransc­hen och samhället. Det måste motarbetas på absolut bästa sätt, säger Katarina Abrahamsso­n, samordnare mot matchfixni­ng vid Spelinspek­tionen.

Att hovrätten markerar mot matchfixni­ng är viktigt för framtiden, där det är avgörande att olika instanser kan jobba med åtgärder mot manipulati­onen av resultat, förklarar hon.

– Det har ett signalvärd­e. Det är viktigt att det blir en fällande dom om man kan visa att en muta påverkat ett resultat, säger hon.

” Hovrättens dom innebär att det är klarlagt att inte ens fotbollens högsta division, allsvenska­n, är fredad från matchfixni­ng.

Johan Lindmark, kammaråkla­gare

 ?? Bild: Fredrik Sandberg ?? De tidigare fotbollssp­elarna döms till villkorlig dom och dagsböter för givande av muta i matchfixni­ngsmålet.
Bild: Fredrik Sandberg De tidigare fotbollssp­elarna döms till villkorlig dom och dagsböter för givande av muta i matchfixni­ngsmålet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden