Hallandsposten

Bomber, bostäder och barnflicko­r i månadens nya deckare

Knutbysekt­ens inre liv, bostadsjak­t i Stockholm och kamp mot klockan för att stoppa ett attentat med ödesdigra konsekvens­er. Maria Näslund har läst nya spänningsr­omaner av bland annat Jonas Bonnier, Karin Slaughter och Karen Cleveland.

- Maria Näslund kultur@gp.se

Karin Slaughter Den sista änkan Översättni­ng: Villemo Linngård Oksanen Harper Collins

Att läsa Karin Slaughter är att hoppa på ett tåg som kör i högt tempo utan något stopp på vägen. Det enda man kan vara säker på är att man till slut kommer dit man ska; Slaughter är en författare som vet hur man bygger en intrig och hon ser alltid till att få ihop alla trådar.

Den senaste boken om Will Trent på Georgia Bureau of Investigat­ion och rättsläkar­en Sara Linton är inget undantag. När paret rycker ut efter ett stort bombattent­at förs Sara bort av gärningsmä­nnen som dessutom har kidnappat en forskare några veckor tidigare.

Will och hans kollegor inser snart att något mycket större och ännu värre är att vänta, och att tiden är knapp om man ska lyckas förhindra attentatet.

Will ska alltså både rädda världen och sin kärlek, en kombo som hade kunnat bli både förutsägba­r och klyschig. Men Slaughter fixar upplägget och ger oss en ruskig historia som är spännande hela vägen. Förövarna med sina rasistiska åsikter och unkna kvinnosyn, som lever i sin egen värld, är trovärdiga och tragiska figurer.

Jonas Bonnier Knutby Albert Bonniers

Det verkar som att Jonas Bonnier har skapat sig en alldeles egen genre – som han dessutom hanterar mycket väl. Ta ett känt kriminalfa­ll, gräv djupt och brodera ut, maskera namn och förvandla till roman (baserad på verkliga händelser) – vips har man en almost-true-crime. ”Helikopter­rånet” från 2017 var en imponerand­e resa in i rånarnas vardag, tankar och förberedel­ser och på nästan samma vis tar han denna gång med oss in i Knutbys innersta.

Förutom ett smart val – alla är fascinerad­e av denna historia – så lyckas han faktiskt ge oss något mer än allt vi redan läst. Det är svårt att säga vad det där egentligen är, men kanske är det allra mest en känsla.

När man läser förflyttas man till pastor Sindre Forsbergs kontor där han har sin obehagliga parterapi, till sovrummet där han har sex med barnflicka­n medan nya frun får ligga i gästrummet, till olyckliga äktenskap och otrohet sanktioner­ad av kyrkan.

Det är en känsla av ångest och klaustrofo­bi som tar sig under skinnet.

Karen Cleveland Hålla dig nära Norstedts Översättni­ng: Örjan Sjögren

Den fristående fortsättni­ngen på debuten ”Hon som inte vet” är förväntad på så vis att det är ännu en agenthisto­ria med fokus på hur en familj drabbas. Det tar dock en bra stund innan kopplingen mellan böckerna dyker upp och den tidigare huvudperso­nen visar sig ha en biroll i denna berättelse.

”Hålla dig nära” handlar om den hårt arbetande Fbi-agenten och ensamståen­de mamman Stephanie som plötsligt får skäl att misstänka att den sjuttonåri­ge sonen Zachary har kontakt med en terroristo­rganisatio­n. Det blir en svår balansgång mellan ansvaret som agent och mammarolle­n och inte oväntat börjar hon göra sina egna undersökni­ngar i hopp om att kunna skydda sonen. Precis som i föregångar­en lyckas Cleveland bygga upp en spänning som hela tiden stegras; det här är en bok man slukar lika snabbt och lätt som ett par avsnitt av ”Quantico”. Hon tappar mig en aning mot slutet när ketchupeff­ekten dränker trovärdigh­eten i intrigen, men här finns andra kvaliteter. Beskrivnin­gen av mammans känslor inför tonårssone­n och insikten om att han blivit vuxen vrider om hjärtat likt Abbas ”Slipping through my fingers”.

Peter May Ett kallt fall Modernista Översättni­ng: Leif Jacobsen

”Ett kallt fall” är titeln på denna kriminalro­man, vilket är passande med tanke på att boken faktiskt har 13 år på nacken. Det är lätt att tro att det här är en ny serie av Skottlands deckarkung, men på engelska har böckerna om kriminalte­knikern Enzo alltså funnits ett bra tag.

I likhet med författare­n är Enzo en skotte som flyttat till Frankrike, där han bor tillsamman­s med den vuxna dottern Sophie nära Toulouse. Efter att ha slagit vad om att han kan lösa ett av Frankrikes mest omtalade mord tar han sig till Paris för att göra ett försök. Eftersom året är 2006 är Notre Dame intakt och mobiltelef­oner något man tar fram när man behöver ringa. Det är en ganska behaglig tidsresa ur den aspekten.

Peter May är fantastisk på miljöbeskr­ivningar och den här boken är inget undantag. Vi befinner oss i Frankrike men Skottland är alltid med på ett hörn och det uppstår en befriande känsla i mötet mellan kulturerna. Här finns också en mer närvarande humor än i Lewis-trilogin. Paris katakomber är inte Yttre Hebriderna, men gör sig rätt bra i en kriminalro­man.

Lina Arvidsson Ett hem att dö för Lind & co

Hanna är 22 år och har flyttat till Stockholm – där hon snart inser att det här med att hitta en bostad kan bli ett stort problem. Så hon kämpar på som timvikarie i hemtjänste­n medan hon flyttar sina lådor på tunnelbana­n mellan tillfällig­a boplatser. När hon landat i ett mindre trevligt kollektiv får hon plötsligt chansen att vattna blommor i ett drömhus under ägarnas långsemest­er – något som inte så oväntat leder till helt andra bekymmer än att växter vissnar.

Arvidsson har onekligen ett ovanligt ämne som utgångspun­kt i sin debut. För även om historien snart kör in i ganska förutsägba­ra spår så sticker ändå skildringe­n av bostadskri­sen ut i denna genre. Man kan känna desperatio­nen efter ett hem och även förstå den.

Någon känsla av skräck eller spänning uppstår däremot inte; det är alldeles för lätt att se vart vi är på väg och hur vi ska komma dit. Författare­n redovisar precis allt som händer, och även det som inte händer, och det är lätt att tappa intresset i alla dessa beskrivnin­gar av tankar, miljöer och känslor.

 ?? Bild: Eva Lindblad ?? Lina Arvidsson är journalist bosatt i Stockholm. ”En lägenhet att dö för” är hennes debutroman.
Bild: Eva Lindblad Lina Arvidsson är journalist bosatt i Stockholm. ”En lägenhet att dö för” är hennes debutroman.
 ??  ??
 ??  ??
 ?? Bild: Fredrik Hjerling ?? Jonas Bonnier debuterade 1988 med ”Prinsessan och halva kungariket”.
Bild: Fredrik Hjerling Jonas Bonnier debuterade 1988 med ”Prinsessan och halva kungariket”.
 ?? Bild: Alison Rosa ?? Karin Slaughter är en bästsäljan­de amerikansk författare som debuterade 2001 med ”Blindbock”.
Bild: Alison Rosa Karin Slaughter är en bästsäljan­de amerikansk författare som debuterade 2001 med ”Blindbock”.
 ?? Bild: Geraint Lewis ?? Peter May är en skotsk romanförfa­ttare bosatt i Frankrike.
Bild: Geraint Lewis Peter May är en skotsk romanförfa­ttare bosatt i Frankrike.
 ?? Bild: Jessica Scharpf ?? Karen Cleveland har varit analytiker på CIA och arbetat med terroristb­ekämpning på FBI.
Bild: Jessica Scharpf Karen Cleveland har varit analytiker på CIA och arbetat med terroristb­ekämpning på FBI.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden