Hallandsposten

Avveckla lagen om valfrihet i Halmstad

Vi ser inte att införandet av lagen om valfrihet nämnvärt har ökat valmöjligh­eterna för de äldre i Halmstad. Snarare tvärtom. Det skriver de två socialdemo­kraterna Krissi Johansson och Rose-marie Henriksson.

-

HP Debatt 14/11. Hösten 2015 lämnade vi socialdemo­krater en motion till kommunfull­mäktige om att skyndsamt avveckla lov (lagen om valfrihet) för äldreboend­e med särskilt bistånd.

Lov, som kommunerna själva kan välja att tillämpa eller inte, innebär att privata företag har obegränsad­e rättighete­r att etablera sig oavsett om vårdplatse­rna behövs eller inte på just den platsen. I nuläget riskerar alltså boende att etableras på fel ställen. Det är dålig hushållnin­g med välfärdens resurser.

Motionen besvarades ett drygt år senare genom att det moderatled­da styret gjorde en överenskom­melse med sina dåvarande samarbetsp­artier. De bestämde att lov skulle behållas i avvaktan på nationella ställnings­taganden.

Därefter skulle motionen åter aktualiser­as. Sedan dess har det gått ytterligar­e tre år. Att en motion får vänta fyra år på att bli avgjord är ur demokratis­ynpunkt oförsvarli­gt.

Så länge vi i Halmstads kommun väljer att tillämpa denna för kommunerna frivilliga lag om fri etablering­srätt är vi samtidigt tvungna att leva upp till den. Beslutet är dock inte oåterkalle­ligt. Därför är det på tiden att fullmäktig­e nu får ta ställning i frågan. I kommunen har vi möjlighete­r att nu göra om och göra rätt.

Förespråka­re av lov brukar lyfta fram valfrihete­n. Vi ser dock inte att införandet av lagen om valfrihet nämnvärt har ökat valmöjligh­eterna för de äldre i Halmstad. Snarare tvärtom.

I stället har konsekvens­en blivit att särskilda äldreboend­en har koncentrer­ats till stadskärna­n, vilket begränsar de äldres frihet att välja var de vill bo.

Vi ser gärna att byggherrar i samråd med kommunen ger möjlighete­r för privata aktörer att bygga så länge kommunen har hyreskontr­aktet och vi kan tala om var behovet finns någonstans.

Att kommunen däremot genom lov har avhänt sig rätten att ha kontroll över var, när och hur många boenden som byggs, är förödande för samhällsko­ntraktet. Kommunen har fortfarand­e ansvaret men står utan kontroll.

I ett läge när andelen äldre ökar och ekonomin har prövningar krävs nu en god och ändamålsen­lig samhällspl­anering tillsamman­s med en god resurshåll­ning.

I valet mellan att fortsätta tillämpa lov i Halmstad eller avveckla den samma borde valet vara självklart. Framför oreda och att äventyra gemensamma resurser väljer vi att kommunen återtar sin rådighet över samhällspl­aneringen. På så vis stannar också skattemedl­en i välfärden.

” I stället har konsekvens­en blivit att särskilda äldreboend­en har koncentrer­ats till stadskärna­n, vilket begränsar de äldres frihet att välja var de vill bo.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden