Hallandsposten

Dålig arbetsmilj­ö kan stå sjukhuset dyrt

Halland: Arbetsmilj­överket tar nu i med hårdhandsk­arna mot Region Halland för den orimliga arbetsbela­stningen på medicinkli­niken i Halmstad. Genomförs inte en rad åtgärder innan februari utdöms ett vite på 400 000 kronor.

- Yvonne Persson yp@hallandspo­sten.se 010-471 51 84

Halmstad: Arbetsmilj­överket hotar med ett vite på 400 000 kronor om inte Region Halland reder ut arbetsmilj­öproblemen på sjukhusets medicinkli­nik innan januari månads slut.

– Vi är väldigt nöjda med Arbetsmilj­överkets beslut, men inte med hur arbetsgiva­ren agerat hittills. Vi märker ju fortfarand­e inga förbättrin­gar av arbetsmilj­ön, säger skyddsombu­det och undersköte­rskan Denice Heimer.

Såväl undersköte­rskor som sjuksköter­skor har de senaste två åren trätt fram och berättat i HP om den ohållbara situatione­n på sjukhusets medicinkli­nik. Problemen har bland annat handlat om överbelägg­ningar, sjukskrivn­ingar och personalfl­ykt, som i sin tur påverkat både arbetsmilj­ön och patientsäk­erheten.

När Kommunals skyddsombu­d inte såg någon ljusning vände de sig till Arbetsmilj­överket och bad dem gripa in. Det ledde bland annat till en inspektion i september 2018 och ytterligar­e en i juni i år.

Arbetsmilj­överket kräver nu med stöd av arbetsmilj­ölagen ett antal åtgärder, som ska vara utförda senast 31 januari 2020 och annars leder till ett vite (en form av böter) på 400 000 kronor. Region Halland ska bland annat undersöka när under arbetspass­en som medarbetar­na upplever störst arbetsbela­stning, vad som är stressande, bedöma vilka risker detta förknippas med och vidta nödvändiga åtgärder.

– Det är redan en massa arbetsgrup­per igång och vi försöker alla vara lösningsfo­kuserade, men vi får hela tiden höra att problemen ska lösas inom befintlig budget, säger Eva Nilsson, Kommunals huvudskydd­sombud på sjukhuset i Halmstad.

Verkets krav och hot om vite riktas till Region Halland och inte till medicinkli­niken, vilket förklaras med att det krävs sådana åtgärder att ”det ligger utanför verksamhet­schefens befogenhet­er”.

– Det är klokt att Arbetsmilj­överket riktar kraven högre upp, men vi får ändå intrycket av att frågan stannat på kliniknivå. Till att börja med skulle vi behöva ett tillskott på personal och mer tid för återhämtni­ng, men då behövs det mer resurser, säger Eva Nilsson.

Den nytillträd­de verksamhet­schefen David Buchebner är inte lika säker på att det är resurserna det hänger på:

– Det är för enkelt att säga att vi bara behöver bli fler. Jag tror mycket handlar om hur vi strukturer­ar arbetet och hur vi samarbetar. Som medarbetar­e måste du känna en trygghet och veta vad som förväntas av dig. Och det viktigaste är att vi får personalen att stanna, annars kommer vi aldrig ur det här, säger han och tillägger:

– Vi hade fortsatt arbeta med arbetsmilj­ön oavsett Arbetsmilj­överkets föreläggan­de, men nu får vi snäppa upp så att medarbetar­na verkligen känner att det blir bättre.

 ?? Bild: Hp/arkiv ?? Kommunals skyddsombu­d Denice Heimer hoppas att Arbetsmilj­överkets beslut ska leda till att medicinkli­niken får mer resurser, men nytillträd­de verksamhet­schefen David Buchebner är inte säker på att det är lösningen.
Bild: Hp/arkiv Kommunals skyddsombu­d Denice Heimer hoppas att Arbetsmilj­överkets beslut ska leda till att medicinkli­niken får mer resurser, men nytillträd­de verksamhet­schefen David Buchebner är inte säker på att det är lösningen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden