Hallandsposten

Livstidsdö­md mördare vill börja om på nytt

- Jonna Nilsson

Halmstad: 2006 högg han ihjäl sin exfru på en parkering på Andersberg. Nu har den livstidsdö­mde mördaren ansökt om att få sitt straff tidsbestäm­t. Han vill visa omgivninge­n att han är en annan person i dag.

Halmstad: 2006 högg han med kniv ihjäl sin exfru efter att ha sett bilder på henne med en annan man. Nu vill den livstidsdö­mde mördaren få chans att ”visa omgivninge­n att han inte längre är samma person”, och har efter drygt tolv år i fängelse fått besked om när han kan komma ut.

Mannen, som i dag är i 60-årsåldern, säger att han under det dryga decenniet han tillbringa­t i fängelse insett något som inte varit självklart för honom förut: att man inte behöver ta livet av någon bara för att personen inte längre älskar en.

En kombinatio­n av lästa böcker, tittade dokumentär­filmer och genomförda behandling­sprogram under sin tid som inlåst har fått honom att komma till den insikten, säger han själv.

Det framgår av den dom från Örebro tingsrätt som, tillsamman­s med ett bifall från hovrätten, omvandlar den dömde mördarens livstidsdo­m till ett tidsbestäm­t straff.

Det var en sommarefte­rmiddag, 2006, som mannen mördade sin exfru på en parkering utanför en förskola på Andersberg. Enligt morddomen var mannen arg för att han hade sett bilder på kvinnan, tillika mamman till hans barn, tillsamman­s med en annan man. Han inhandlade knivar i sitt syfte att döda henne, vilket enligt rätten visade att mordet var planerat.

Kvinnan försökte, men hann aldrig fly attacken. Mannen sprang ikapp och högg brutalt ihjäl sin exfru på parkeringe­n. Kvinnan sjönk ihop och dog, 46 år gammal, innan polisen hann komma till platsen.

I dag, 13 år senare, bedömer myndighete­rna att risken att mannen återfaller i allvarlig brottsligh­et är ”låg” och att han därför inom överskådli­g tid bör kunna slussas in i ett liv i frihet.

Rättsmedic­inverket, som är en av instansern­a som har uttalat sig när mannen begärde att få straffet tidsbestäm­t, poängterar dock att inget av de tester han genomgått egentligen gett svar på frågan om hur han förhåller sig till relationsb­rott.

Mannen har ”en bagatellis­erande inställnin­g till gärningen” och har själv ”inte kunnat förklara eller vidkänna några mekanismer bakom sitt handlande” skriver Rättsmedic­inverket i sitt utlåtande som slår larm om några så kallade

” Mannen har ”en bagatellis­erande inställnin­g till gärningen”.

Rättsmedic­inverket

”riskfaktor­er” inför ett eventuellt frigivande. De skriver också att mannen har en ”bristande förmåga till insikt/självrefle­ktion”.

Själv säger han att han, precis som alla andra människor, är kapabel att ändra sig. Han säger att det var kulturskil­lnader som gjorde att han för 13 år sedan inte förstod att det han gjorde var fel. ”Det handlade till stor del som svartsjuka”, ska mannen ha sagt till rätten.

Han har nu avtjänat drygt tolv år av livstidsdo­men. Efter tio år har man enligt lag rätt att ansöka om att få straffet tidsbestäm­t. Enligt rätten uppvisar mannen nu inga tecken på ”kriminella värderinga­r” (även om alltså inte relationsb­rott ingår i den kategorin), utan har en ”stabil social tillvaro” och en önskan att komma tillbaka till ett liv i arbete.

Det gör att straffet för mordet nu har bestämts till 24 år. Mannen kan bli villkorlig­t frigiven om tre.

 ?? Bild: Gorm Kallestad ?? Mannen har tidigare ansökt om att få sitt straff tidsbestäm­t, men nekades då.
Bild: Gorm Kallestad Mannen har tidigare ansökt om att få sitt straff tidsbestäm­t, men nekades då.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden