Hallandsposten

Hungrig mus envisas med att gnaga tv-kablar

Ysby: Kväll efter kväll gnager den hungriga musen av samma tv-sladdar i Ysby. – Nu får jag åka iväg och köpa råttgift, säger kabelrepar­atören Lars Bengtsson.

- Henrik Williamsso­n hw@hallandspo­sten.se

Laholm: Fiberkabla­rna som matar ut kabel-tv i Ysby utgör en märklig lockelse för en mus. Fyra gånger har den gnagt av trådarna. Nu vill bostadsbol­aget ordna visningar av ett populärt tv-program i efterhand.

Det har varit svart i tv-rutorna hemma hos flera Ysbybor i mer än en vecka. Margareta Sigurdsson på Perstorpsv­ägen har efter hand kunnat notera en viss regelbunde­nhet.

– Bilden kommer tillbaka vid middagstid. Sedan brukar den försvinna igen vid sextiden på kvällen, säger hon.

Ett tekniskt fel, skulle man kunna misstänka. Kanske något som är felprogram­merat?

Nej. Avbrotten har helt enkelt berott på dygnsrytm hos djur och människa. Felet orsakas av en mus som blir hungrig på kvällen.

I fiberskåpe­t mitt i Ysby samhälle har en mus nu gnagt av samma fiberkabla­r fyra gånger. Och dagen därpå har reparatöre­rna varit på plats strax före lunch.

– Den tar just de här två trådarna som går till kabel-tv, säger reparatöre­n Lars Bengtsson när HP träffar honom i Ysby vid 12-tiden på torsdagen.

Han är då i full färd med att skarva ihop fibern. Återigen.

– Det har varit en annan firma här förut. I går fick jag uppdraget att täta skåpet, men musen har ändå hittat in. Nu får jag åka iväg och köpa råttgift, säger han.

Musen har dessvärre varit framme med sina vassa tänder just den här veckan, när Ysbys kändis Peter Bengtsson varje kväll figurerat i TV4:S ”Halv åtta hos mig”.

En del grannar har därmed inte kunnat se kocktävlin­gen.

Nu vill hyresvärde­n Laholmshem ge ortsborna plåster på såren genom att ordna efterhands­visningar av programmet i någon allmän lokal i byn.

Idén kläcktes av Ysbybon Inge Henrikson och bostadsbol­aget nappade. Men ett hinder för att kunna genomföra sammankoms­ten handlar om sändningsr­ättigheter.

– Vi håller på att undersöka om vi får lov att hålla visningar. Får vi klartecken så blir det av. Då vill vi att Peter Bengtsson också ska vara med, säger Laholmshem­s ordförande Roland Gottfridss­on (C).

Svenska stadsnät har ansvaret för att reparera fiberkabla­rna. Men kommunens it-chef Ove Bengtsson har ändå fått samtal om problemet. Han känner igen det.

– Det här är inte helt ovanligt, det hände i Knäred i fjol höstas också. Det finns något i höljet på vissa fiberkabla­r som mössen vill åt och har de väl fått smak på det så kommer de tillbaka, säger Ove Bengtsson.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? Bild: Henrik Williamsso­n, Sipa/scanpix ?? Lars bengtsson skarvar ihop fibertråda­rna ännu en gång. varje kväll kommer Ysbymusen och gnager av just de två smaskiga kablar som matar ortens kabel-tv. musen på bilden är oskyldig till det inträffade.
Bild: Henrik Williamsso­n, Sipa/scanpix Lars bengtsson skarvar ihop fibertråda­rna ännu en gång. varje kväll kommer Ysbymusen och gnager av just de två smaskiga kablar som matar ortens kabel-tv. musen på bilden är oskyldig till det inträffade.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden