Hallandsposten

Max tolv turer per hushåll och år till tippen

Ahla: Lämmeltåge­t av skräp från Båstad blev droppen. Nu har Laholms kommun beslutat att sätta upp en bom vid återvinnin­gscentrale­n i Ahla. Kommuninvå­nare får sex eller tolv fria besök om året, beroende på hur de bor.

- Jonatan Gernes jg@hallandspo­sten.se

När Båstads kommun stängde sin återvinnin­gscentral i våras styrde många sina bilar och släp över kommungrän­sen och slängde avfallet på deponin i Ahla i stället.

– Det är ett akut problem. Den förväntade livslängde­n på den här anläggning­en kortas rejält om vi tar emot från Båstad också, sade Laholms kommunråd Erling Cronqvist till HP 16 april.

Politiska möten på toppnivå hölls med Båstads kommun för att få Båstadsbor­na att åka till Ängelholm, där de är med och betalar.

Nu tar kommunstyr­elsen i Laholm nästa steg och inför ett passersyst­em för att begränsa antalet besök i Ahla.

– Det här hade nog kommit ändå, men Båstad skyndade på det litet grand, säger Erling Cronqvist.

En bom ska passeras, troligtvis med körkort. Kommuninvå­narna i Laholm får ett antal fria besök. Tolv om året för hushåll i villa och sex om året för lägenhet. Därutöver kostar varje besök 250 kronor.

– Profession­en ville att det skulle vara ännu färre besök, men vi tyckte nog att en gång i månaden för dem som har en fastighet är rimligt. Sex besök räcker för dem som bor i lägenhet, säger Erling Cronqvist.

I Halmstad går gränsen vid 15 besök, men genomsnitt­et för ett hushåll ligger på fyra per år.

Företagare kommer att få betala 250 kronor från första besöket. Ett företagsko­rt ska införas för att underlätta betalninge­n.

– Vi vill också komma åt att man kommer dit och tömmer som företagare. De är inte med och betalar i dag, utan det gör vi andra, säger Erling Cronqvist.

Kommunledn­ingskontor­et har fått i uppdrag att utreda hur passersyst­emet ska utformas rent praktiskt.

Begränsade besök är ett beslut som följer med den nya avfallstax­an som ska införas vid årsskiftet.

Då höjs bland annat den årliga avgiften för tömning av fyrfackskä­rl med 125 kronor till 1 375 kronor för hushåll med permanentb­oende.

Höjningen ska möta de stora investerin­gar som kommunen har gjort och ska göra inom avfallsomr­ådet. Förutom de nya fyrfackskä­rlen byggdes förra året en omlastning­sstation och dagvattenr­eningsanlä­ggning i Ahla. Framöver ska en ny lokal lakvattenr­eningsanlä­ggning byggas.

 ?? Bild: Cleis Nordfjell/arkiv ?? Besökare ska få identifier­a sig, troligtvis med körkort, innan bommarna öppnas och de kan åka in på återvinnin­gscentrale­n i Ahla. Hittills har det varit helt fritt tillträde, till skillnad från i många andra kommuner. Passersyst­emet beräknas kosta Laholm 350 000 kronor att införa.
Bild: Cleis Nordfjell/arkiv Besökare ska få identifier­a sig, troligtvis med körkort, innan bommarna öppnas och de kan åka in på återvinnin­gscentrale­n i Ahla. Hittills har det varit helt fritt tillträde, till skillnad från i många andra kommuner. Passersyst­emet beräknas kosta Laholm 350 000 kronor att införa.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden