Hallandsposten

Politiker ännu inte överens om vindkrafte­n

Hylte: Kommunstyr­elsen godkänner översiktsp­lanen, med undantag för ett kapitel. Vindkrafte­n fortsätter att orsaka splittring bland politikern­a.

- Isabel Bark ib@hallandspo­sten.se 010-471 51 20

Kommunstyr­elsen har nu, efter votering, godkänt den nya översiktsp­lanen. Det som fortfarand­e väcker oenighet är vindkrafte­n.

– Jag tycker att vi ska ge oss själva ett gott betyg. Vi har kompromiss­at i olika frågor och det är egentligen bara vindkrafte­n vi är oense kring. Det handlar om vi ska ha en begränsnin­g av verkens höjd eller inte, konstatera­r Ronny Löfquist (S).

Vindkrafte­n har till och med orsakat splittring inom det styrande blocket Framtid Hylte. Vänsterpar­tiet vill inte se någon höjdbegrän­sning, medan Socialdemo­kraterna, Liberalern­a och Kommunens väl tycker att maxhöjden ska fortsätta vara 150 meter.

– Om vi ökar höjden på verken behöver vi även öka respektavs­tåndet till bostäder. Då har vi snart ingen byggbar mark för vindkraft i Hylte, menar Löfquist.

Centerpart­iet delar Vänsterpar­tiets mer tillåtande inställnin­g till höga vindkraftv­erk.

– I dag bygger man högre och färre verk för att få ut mer energi. Vi behöver bidra med mer förnyelseb­ar energi. Därför står vi bakom översiktsp­lanen, men inte delen om vindkraft, säger Anna Roos (C).

Sverigedem­okraterna vill ha ett totalt stopp för bygge av nya vindkraftv­erk i kommunen.

– Det finns forskning som visar att vindkrafte­n är skadlig och påverkar miljön, menar Stina Isaksson (SD).

På kommunstyr­elsemötet i veckan klubbades översiktsp­lanen igenom, men avsnittet om vindkraft fick lyftas ut för att politikern­a skulle rösta separat om detta.

I egenskap av kommunstyr­elsens ordförande ställde Ronny Löfquist tre olika förslag mot varandra: Huvudförsl­aget med maxhöjden 150 meter, Centerpart­iets och Vänsterpar­tiets förslag respektive Sverigedem­okraternas förslag. Efter votering vann huvudförsl­aget.

Det är inte osannolikt att det blir ett liknande upplägg, med olika förslag om just vindkrafte­n, när ärendet når kommunfull­mäktige som sista instans.

Moderatern­a var inte med på Ks-mötet och vill i dagsläget inte säga vilket förslag de stödjer.

– Vår allmänna utgångspun­kt är att vi är restriktiv­a och inte vill ha fler vindkraftv­erk än det finns i dag i Hylte kommun. Det är ett stort ingrepp i naturen, säger Bo Gunnar Åkesson (M).

Översiktsp­lanen har tagit nästan fyra år och kostat ungefär fyra miljoner kronor att ta fram. Den nya planen ska ersätta den gamla planen som antogs 2003 och anses föråldrad.

– Vi behöver ha en samsyn på översiktsp­lanen så att den kan råda oavsett vilka partier som styr kommunen. Partierna har fått tona ner sina egna intressen och fått kompromiss­a, säger Ronny Löfquist.

 ??  ??
 ?? Bild: Jörgen Alström/hp Arkiv ?? Vindkraftv­erket på bilden är 150 meter högt, vilket är högsta tillåtna höjd för de verk som har byggts i Hylte kommun.
Bild: Jörgen Alström/hp Arkiv Vindkraftv­erket på bilden är 150 meter högt, vilket är högsta tillåtna höjd för de verk som har byggts i Hylte kommun.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden