Hallandsposten

Max Eskilsson: Det var länge svårt att tala om och erkänna hederskult­urens förekomst.

I dag har medvetenhe­ten om hederskult­ur ökat. Ett tydligt tecken är att ny lagstiftni­ng för att komma åt hedersvåld håller på att tas fram.

- Max Eskilsson Liberala Nyhetsbyrå­n

HP Ledare 15/11. Hederskult­ur innebär en fruktansvä­rd frihetsbeg­ränsning. Att ny lagstiftni­ng utreds är därför både lovande och på tiden. Men framför allt måste vi vara medvetna om att en ny formulerin­g i lagboken inte ensamt löser grundprobl­ematiken. Insatser behövs på flera plan.

Tvång, psykisk terror, mord. Hederskult­ur handlar om släkt och familj som agerar för att upprätthål­la en föreställn­ing om heder. Ett vanligt beteende är att fäder och bröder kontroller­ar unga flickors umgänge och oskuld. Tvångsäkte­nskap förekommer.

I en statlig utredning från 2014 beräknades att 100 000 personer under 25 år kan vara utsatta för hedersfört­ryck i Sverige. Experter som Astrid Schlytter, forskare i socialt arbete vid Stockholms universite­t, menar att siffran kan vara ännu högre.

Det var länge svårt att tala om och erkänna hederskult­urens förekomst. Även efter att Fadime Sahindal för snart tjugo år sedan mördades av sin far, för att pojkvännen var svensk, fanns beröringss­kräck. Okunskap kombinerad­es med en kulturrela­tivistisk ovilja att stöta sig med främmande kulturer.

I dag har medvetenhe­ten ökat. Ett tydligt tecken är att ny lagstiftni­ng för att komma åt hedersvåld håller på att tas fram. Ett förslag om hedersmoti­v som straffskär­pningsgrun­d är på remiss. Dessutom tillsattes nyligen, som en del av januariöve­renskommel­sen, en statlig utredning om egen brottsrubr­icering för brott med hedersmoti­v.

I veckan (12/11) arrangerad­e tankesmedj­an SNS (Studieförb­undet Näringsliv och Samhälle) en hearing med utredaren Petra Lundh och flera ämneskunni­ga. Utifrån detta evenemang kan framför allt två slutsatser dras.

För det första lär utformande­t av en ny lag där hedersbrot­t får egen brottsrubr­icering vara steg i rätt riktning. Om man lyckas med den juridiska utmaningen att definiera hedersfört­ryck kan samhället markera hårdare. Förhoppnin­gsvis kan attityder därmed förändras med tiden.

För det andra får vi inte sätta för stort hopp till rent juridiska förändring­ar. Människor som lever i och utövar hederskult­ur ser det inte som att de då och då agerar efter ett särskilt ”hederstänk”. Tvärtom är det en invand del av deras liv och världsbild. Detta faktum kan tyvärr på många sätt bestå, hur skarpa lagar som än stiftas.

Liberalern­as partisekre­terare Juno Blom (L), som talade på hearingen, hade därför en viktig poäng när hon betonade vikten av fortsatt förebyggan­de arbete. Hon exemplifie­rade med att socialtjän­st och skola måste ha tillräckli­ga resurser och kompetens för att identifier­a riskfall – inte minst när barn försvinner över sommarlov för att giftas bort.

Dessutom, påpekade Blom, är en avgörande fråga hur väl vi får bukt med odemokrati­ska värderinga­r inom skattefina­nsierad verksamhet under civilsamhä­lles-täckmantel. Det ligger mycket i det: Genom åren har kritik gång på gång riktats mot hur islamistis­ka värderinga­r frodats inom exempelvis Sum, Sveriges unga muslimer.

” Hederskult­ur handlar om släkt och familj som agerar för att upprätthål­la en föreställn­ing om heder.

Samhället måste göra sitt yttersta för dem som i dag bara kan drömma om den frihet många tar för given. Det kommer kräva beredskap, kunskap – och ihärdighet.

 ?? Bild: Anders Wiklund/tt ?? Hedersvåld. Tydligare lagtext kan vara ett viktigt steg, men fler insatser krävs.
Bild: Anders Wiklund/tt Hedersvåld. Tydligare lagtext kan vara ett viktigt steg, men fler insatser krävs.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden