Hallandsposten

Trottoarpr­atare tillåts – om de är runda

Halmstad: Bara godkända trottoarpr­atare tillåts enligt de nya riktlinjer­na för exponering utanför butiker i Halmstads kommun. Tidigare har det rått förbud mot alla typer av fristående reklamskyl­tar på gångbanor.

- Anna-karin Forsberg akf@hallandspo­sten.se 010-471 51 21

– Reglerna har tagits fram i samråd med bland annat kommunens funktionsr­ättsråd, säger bygglovsch­ef Katarina Finyak.

De tillåtna trottoarpr­atarna har en rund sarg så att en synskadad kan känna med käppen var den är och de ska vara så stabila att en person inte kan trilla över dem.

– Affischmåt­tet får vara 50–70 centimeter och det får endast vara reklam för den egna verksamhet­en. Det får bara finnas en trottoarpr­atare per entré eller verksamhet, förklarar Katarina Finyak.

Skälet till att kommunen nu tilllåter trottoarpr­atare och gör dem bygglovsbe­friade är att man vill gå handeln till mötes.

– Riktlinjer­na är ett led i att vi vill främja handeln och göra ett trivsamt och levande centrum. Tidigare var det inte tillåtet alls med trottoarpr­atare eftersom de utgör ett hinder i miljön. Då fanns inte den typ av trottoarpr­atare som vi nu rekommende­rar, säger Katarina Finyak.

Frågan är bara hur kommunen nu ska kontroller­a att butikerna använder sig av de tillåtna konstrukti­onerna.

– Det kan bli ett problem. Vi har inte resurser att gå runt och säga till eller plocka bort trottoarpr­atare som inte uppfyller kraven. Eftersom detta regleras i kommunens ordningsst­adga så är det egentligen en polisiär sak. Men där är vi och polisen inte riktigt överens. Vi får försöka hitta en strategi om det inte fungerar, säger Katarina Finyak.

 ?? Bild: Jari Välitalo ?? Den här typen av trottoarpr­atare får numera finnas utanför butiker i Halmstad.
Bild: Jari Välitalo Den här typen av trottoarpr­atare får numera finnas utanför butiker i Halmstad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden