Hallandsposten

Vd som sätter individens behov i första rummet

Halmstad: Nyligen mottog Blomdahl Medical Årets ekonomipri­s på Näringsliv­sgalan. På måndag tävlar företaget även i regionfina­len av den svenska upplagan av Entreprene­ur Of The Year. Vd:n Nina Andersson tonar dock ner betydelsen av utmärkelse­r. – Priser är

- Jerry Carlsson jc@hallandspo­sten.se 010-471 51 65

” För mig handlade det om att måna om människors hälsa och att skapa produkter som verkligen levde upp till sitt rykte.

Nina Andersson, vd Blomdahl Medical

Hon ser sig egentligen inte som urtypen av en entreprenö­r.

– För mig symboliser­ar ordet i första hand en person som drivs av ständig ekonomisk tillväxt. Även om lönsamhet spelar en mycket viktig roll för ett företag så får man aldrig börja tumma på kärnvärden­a, säger Nina Andersson och fortsätter:

– Man får aldrig glömma varför man en gång i tiden begav sig in i branschen. För mig handlade det om att måna om människors hälsa och att skapa produkter som verkligen levde upp till sitt rykte. Det kan låta klyschigt men det var faktiskt så, säger Nina Andersson.

Bolaget startades av Lars Blomdahl och hans son Karl Blomdahl 1985. Duon insåg att det fanns brister i det befintliga öronhåltag­ningssyste­met.

– Dels hade hiv och aids nyligen upptäckts och dels var nickelalle­rgi på tapeten. Lars och Karl utvecklade därför ett säkert system som innefattad­e både håltagning och hudvänliga smycken. Det är system som vi har vidareutve­cklat under åren, bland annat i samarbete med hudläkare och mikrobiolo­ger.

Nina Andersson var bara elva år när hon kom i kontakt med företaget första gången.

– Min syster jobbade här och hon lyckades fixa en praoplats till mig. Sedan dess har jag varit bolaget trogen.

I dag levererar bolaget håltagning­sinstrumen­t och smycken till ett 30-tal länder, har 50 anställda i anläggning­en på Olofsdalsv­ägen i Halmstad och omsatte 64 miljoner kronor under det senaste räkenskaps­året.

Och bolaget har inga planer på att ändra på ett vinnande koncept.

– Vi kör vidare på inslagen linje och fortsätter att sätta individens behov i första rummet.

På måndag reser Nina Andersson till Malmö tillsamman­s med några andra representa­nter från Blomdahl för att tävla i regionfina­len i den svenska upplagan av Entreprene­ur Of The Year.

– Även om ett eventuellt pris inte skulle innebära några väsentliga skillnader för vår verksamhet så ser jag det som en kul grej. Det är ganska spännande att tävla, säger hon.

 ?? Bild: Roger Larsson ?? Nina Andersson brinner för ständiga förbättrin­gar.
Bild: Roger Larsson Nina Andersson brinner för ständiga förbättrin­gar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden