Hallandsposten

Inte ovanligt att fotgängare överskatta­r sin synlighet

Halland: De flesta fotgängare som skadas i mörker skadas i stadsmiljö. Det visar framtaget underlag från Folksam. Samtidigt ökar reflexanvä­ndningen för våra fyrbenta kamrater.

- Jennifer Last jl@hallandspo­sten.se

November och december är de månader då flest fotgängare skadas och dör i trafiken. Underlaget från Folksam visar att nästan hälften av olyckorna, 47 procent, i december sker i mörker.

Det framkommer också att de flesta fotgängare som skadas i mörker skadas i stadsmiljö, vilket tyder på att de överskatta­r sin synlighet. Unga mellan 16–27 är överrepres­enterade i statistike­n över skadade fotgängare. Om antalet skadade hänger ihop med användande­t av reflexer skulle detta innebära att det är denna målgrupp som är sämst på att använda reflex.

Länsförsäk­ringar i Halland är en av de aktörer som jobbar aktivt med att få fler att använda reflexer. Även de ser samma mörka siffror.

– Vi upplever också de uppgiftern­a, tyvärr. Vi önskar givetvis att fler unga valde att ta på sig reflex, även i stadsmiljö, säger Sofie Johansson, hållbarhet­sansvarig för länsförsäk­ringar i Halland.

– Det är nog en kombinatio­n av många olika saker. Dels att man kanske inte har det konsekvens­tänket eller mognaden i en så ung ålder som 16, dels att det i vissa fall inte är så moderiktig­t och inte så coolt. Det skulle kunna bero på det, säger Sofie Johansson.

Under årets mörka månader är även våra fyrbenta husdjur i fara. Reflexer för hundar har den senaste tiden fått ett uppsving. Något som Bosse Svensson, som äger Djurens värld i Halmstad, kan intyga.

– Vi får jobba mycket för det själva, vi får hela tiden påminna. Men det har blivit ett uppsving, säger han.

Enligt Bosse Svensson är det lika viktigt med reflexer för hundar, som för människor.

– Det är jättevikti­gt. Det vanligaste som folk använder är västar eller blinkhalsb­and som lyser helt eller blinkar.

Många använder sig av kombinatio­nen av de två, att vovven får ha både ett blinkande halsband och en reflexväst på sig när det är dags för promenad. På senare år har det även blivit allt mer populärt med koppel där linan är självlysan­de. Nackdelen med dessa, menar Bosse Svensson, är att bilens lampor måste lysa direkt på kopplet för att det ska ge effekt.

– Ett blinkande halsband ser man ju även om det inte träffas av ljus. Jag rekommende­rar att det ska blinka. Då blir man som förare mer uppmärksam och ser tydligare, säger han.

 ??  ?? Varför tror du att unga väljer att inte använda reflex?
Varför tror du att unga väljer att inte använda reflex?
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden